Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ostry dip z bakłażana, czerwonej papryki, czosnku i papryczki chilli.

Składniki

czerwone papryki
bakłażan
cebule
ząbki czosnku
świeża papryczka chili
4 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego chili (dla zaostrzenia smaku)
1 łyżeczka soli
odrobina wody

Opis wykonania

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Pokrój paprykę w ćwiartki, a bakłażana i papryczkę chili nakłuj widelcem. Piecz warzywa na ruszcie przez około 15-20 minut, aż skórka zacznie się miejscami przypiekać na czarno. Po upieczeniu poczekaj, aż warzywa ostygną i obierz je ze skórki. W międzyczasie podsmaż cebulę na oliwie z oliwek, aż nabierze złocistego koloru. Obrane warzywa zmiksuj blenderem razem z koncentratem pomidorowym oraz przyprawami i wyłóż na patelnię. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj trochę wody. Duś wszystkie składniki jeszcze przez około 10 minut. Tak przygotowany ajwar jest dobry nie tylko jako dip, ale także jako dodatek do mięs i kanapek.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych