Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ostry ajwar

Opis wykonania

Ostry dip z bakłażana, czerwonej papryki, czosnku i papryczki chilli.

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Pokrój paprykę w ćwiartki, a bakłażana i papryczkę chili nakłuj widelcem. Piecz warzywa na ruszcie przez około 15-20 minut, aż skórka zacznie się miejscami przypiekać na czarno. Po upieczeniu poczekaj, aż warzywa ostygną i obierz je ze skórki. W międzyczasie podsmaż cebulę na oliwie z oliwek, aż nabierze złocistego koloru. Obrane warzywa zmiksuj blenderem razem z koncentratem pomidorowym oraz przyprawami i wyłóż na patelnię. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj trochę wody. Duś wszystkie składniki jeszcze przez około 10 minut. Tak przygotowany ajwar jest dobry nie tylko jako dip, ale także jako dodatek do mięs i kanapek.