Ostry ajwar
4 porcje
Średnie
Ostry dip z bakłażana, czerwonej papryki, czosnku i papryczki chilli.
Składniki
czerwone papryki
bakłażan
cebule
ząbki czosnku
świeża papryczka chili
4 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego chili (dla zaostrzenia smaku)
1 łyżeczka soli
odrobina wody
Ostry ajwar
Ostry ajwar
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Pokrój paprykę w ćwiartki, a bakłażana i papryczkę chili nakłuj widelcem. Piecz warzywa na ruszcie przez około 15-20 minut, aż skórka zacznie się miejscami przypiekać na czarno. Po upieczeniu poczekaj, aż warzywa ostygną i obierz je ze skórki. W międzyczasie podsmaż cebulę na oliwie z oliwek, aż nabierze złocistego koloru. Obrane warzywa zmiksuj blenderem razem z koncentratem pomidorowym oraz przyprawami i wyłóż na patelnię. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj trochę wody. Duś wszystkie składniki jeszcze przez około 10 minut. Tak przygotowany ajwar jest dobry nie tylko jako dip, ale także jako dodatek do mięs i kanapek.
Komentarze