Ostry dip piwny
4 porcje
20 min
Średnie
Dip z piwa, sera cheddar, czosnku, mielonej papryki, pieprzu i sosu worcestershire.
Składniki
100 ml piwa
350 g sera cheddar pokrojonego na małe kawałki
wyciśnięty ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu
1/2 łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
1/4 łyżeczka soli
1 łyżeczka sosu worcestershire
Ostry dip piwny
Ostry dip piwny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wlej piwo do miski i mieszaj przez około pół minuty, aby uciekł cały gaz. Umieść ser w szklanym naczyniu, dodaj czosnek, pieprz, sól, sos worcestershire i wygazowane piwo. Zmiksuj składniki blenderem na gładką, kremową masę. Dopraw do smaku i zmiksuj ponownie. Przełóż masę do miski i przypraw szczyptą pieprzu cayenne. Dip jest świetnym dodatkiem do nachosów i frytek, ale także świeżych warzyw. Aby uzyskać niepowtarzalny smak, schłódź dip przez jedną noc w lodówce.
Komentarze