Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Smak pizzy bez jakichkolwiek składników antyodżywczych. Bezglutenowa, niskowęglowodanowa, z dużą ilością białka. Idealna nie tylko dla sportowców.

Składniki

200 g mielona wołowina
20 g mąka kokosowa
1 szt. jajko
1 szt. ząbek czosnku
1/4 łyżeczka sól
1/4 szt. czarny pieprz
1/2 łyżka suszone oregano
1/4 łyżeczka suszona bazylia
1/4 łyżeczka suszony tymianek
1/4 łyżeczka suszony rozmaryn
1 garść zielone oliwki (pokrojone w plasterki)
1 garść czarne oliwki (pokrojone w plasterki)
5 łyżka passata pomidorowa
1 szczypta sól i pieprz
1 garść rukola
20 g czerwona papryka (pokrojona w paski)

Opis wykonania

1. Rozgrzewamy piekarnik do 200͒ C. 2. W dużej misce dokładnie mieszamy, za pomocą naszych rąk, mieloną wołowinę, mąkę kokosową, jajko i przyprawy (oprócz szczypty soli i pieprzu). Ugniatamy mięsną masę tak jakbyśmy wyrabiali ciasto, ok. 1 min. 3. Gotową masę na spód pizzy ugniatamy w okrągłej patelni o średnicy 24 cm, nadającej się do używania w piekarniku (zob. zdjęcie). 4. Patelnię wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut aż spód pizzy nam ładnie zbrązowieje. 5. Po pieczeniu wyciągamy patelnię z piekarnika. Odlewamy z patelni nadmiar wytopionego tłuszczu. 6. Odsączony spód wraca na patelnię i jest gotowy do nałożenia pierwszych dodatków, Smarujemy spód pizzy passatą pomidorową, posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Układamy na pizzy czerwoną paprykę. Pizza wraca na 5 minut do piekarnika. 7. Gotową pizzę dekorujemy oliwkami oraz rukolą. BOOM! Rozkoszujemy się bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych