Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Smak pizzy bez jakichkolwiek składników antyodżywczych. Bezglutenowa, niskowęglowodanowa, z dużą ilością białka. Idealna nie tylko dla sportowców.

Składniki

200 g mielona wołowina
20 g mąka kokosowa
1 szt. jajko
1 szt. ząbek czosnku
1/4 łyżeczka sól
1/4 szt. czarny pieprz
1/2 łyżka suszone oregano
1/4 łyżeczka suszona bazylia
1/4 łyżeczka suszony tymianek
1/4 łyżeczka suszony rozmaryn
1 garść zielone oliwki (pokrojone w plasterki)
1 garść czarne oliwki (pokrojone w plasterki)
5 łyżka passata pomidorowa
1 szczypta sól i pieprz
1 garść rukola
20 g czerwona papryka (pokrojona w paski)

Opis wykonania

1. Rozgrzewamy piekarnik do 200͒ C. 2. W dużej misce dokładnie mieszamy, za pomocą naszych rąk, mieloną wołowinę, mąkę kokosową, jajko i przyprawy (oprócz szczypty soli i pieprzu). Ugniatamy mięsną masę tak jakbyśmy wyrabiali ciasto, ok. 1 min. 3. Gotową masę na spód pizzy ugniatamy w okrągłej patelni o średnicy 24 cm, nadającej się do używania w piekarniku (zob. zdjęcie). 4. Patelnię wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut aż spód pizzy nam ładnie zbrązowieje. 5. Po pieczeniu wyciągamy patelnię z piekarnika. Odlewamy z patelni nadmiar wytopionego tłuszczu. 6. Odsączony spód wraca na patelnię i jest gotowy do nałożenia pierwszych dodatków, Smarujemy spód pizzy passatą pomidorową, posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Układamy na pizzy czerwoną paprykę. Pizza wraca na 5 minut do piekarnika. 7. Gotową pizzę dekorujemy oliwkami oraz rukolą. BOOM! Rozkoszujemy się bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych