Paluchy z marynowanym pieprzem zielonym
![Paluchy z marynowanym pieprzem zielonym](https://akademiasmaku.pl/storage/3072/conversions/paluchy-z-marynowanym-pieprzem-zielonym-45-single.webp)
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Paluchy z marynowanym pieprzem zielonym
Paluchy z marynowanym pieprzem zielonym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W dużej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie, dodajemy cukier, sól, mąkę orkiszową i całość mieszamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę pszenną, olej i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto spłaszczamy, dodajemy pieprz i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta formułujemy wałek i dzielimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego (ok. 25 -30 szt.). Z każdego kawałka rolujemy jak najcieńszy wałek i układamy na podsypanej mąką blasze z piekarnika. Będą nam potrzebne dwie blachy. Piekarnik nastawiamy na 220°C, pieczemy ok. 15 min. Przed włożeniem do piekarnika ciasto zwilżamy wodą, za pomocą mokrej dłoni. Wystarczy je „pogłaskać”.
Komentarze