Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Bagietka

Bagietka

Bagietka to popularne, podłużne i dość cienkie pieczywo, zwane także bułką paryską lub francuską, ze względu na kraj pochodzenia, Pomysły na bagietkę Bagietka jest doskonałą bazą do zapiekanek, grzanek,...

Czytaj więcej
Bagietka
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Bagietka to popularne, podłużne i dość cienkie pieczywo, zwane także bułką paryską lub francuską, ze względu na kraj pochodzenia,

Pomysły na bagietkę

Bagietka jest doskonałą bazą do zapiekanek, grzanek, podwójnych kanapek czy mini kanapek. Pokrojona w plasterki sprawdzi się również jako dodatek do sałatek i zup. Kanapeczki z różnego rodzaju pastami, warzywami oraz łososiem lub wędliną, bruschetty i mini zapiekanki będą świetnym pomysłem na przekąski imprezowe. Grzanki czy bruschetty z bagietki można podać z różnymi dodatkami. Może to być kremowy serek, ser pleśniowy, tapenada z oliwek, hummus, guacamole, salsa, pesto lub pasta z suszonych pomidorów. Dla podkreślenia smaku dodaj czosnek, prażoną cebulkę, liście bazylii, płatki chili, natkę pietruszki, parmezan lub koperek.

Domowa bagietka przepis

Bagietki można samodzielnie upiec w domu.

Są one proste w przygotowaniu. Wystarczy mąka, mleko, masło, drożdże, woda oraz odrobina cukru i soli. Ważne, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową zanim zaczniesz przygotowywać ciasto. W przypadku ciasta na bagietki należy zagotować mleko z masłem i cukrem. Następnie po lekkim przestudzeniu dodaje się drożdże, sól i mąkę. Mąkę należy dodawać stopniowo, cały czas mieszając ciasto. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji ciasto odstawia się do wyrośnięcia. Po uformowaniu bagietek zostawia się je ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Po wyrośnięciu należy piec je w 230-250 st. C przez około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec kolejne 10 minut. Aby bagietki miały chrupiącą skórkę, na dnie piekarnika umieść naczynie z wodą.