Paluszki z łososia w panierce jaglanej z mieszanką kasz wg twórców bloga Zabawa z gotowaniem
4 porcje
30 min
Łatwe
Zdrowy i sycący obiad dla całej rodziny :)
Składniki
300 g Kasza gryczana
1 kg Płat z łososia bez skóry i ości
2 szt. Jajko
1 łyżeczka Słodka papryka
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
50 g Parmezan
300 g Chleb razowy
100 g Rukola
150 g Pomidorki koktajlowe
50 ml Oliwa z oliwek
50 ml Cytryna
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
Paluszki z łososia w panierce jaglanej z mieszanką kasz wg twórców bloga Zabawa z gotowaniem
Paluszki z łososia w panierce jaglanej z mieszanką kasz wg twórców bloga Zabawa z gotowaniem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Filety pokrój wzdłuż na niewielkie kawałki, nie przejmuj się jeśli nie będą równe :)
- Jajka ubij z papryką, solą i pieprzem.
- Chleb porwij na kawałki i umieść w MUMie lub pojemniku blendera ręcznego.
- Dodaj sól, pieprz oraz parmezan.
- Miksuj do uzyskania drobnej posypki.
- Kawałki fileta maczaj w jajku, następnie w posypce.
- Później ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz paluszki na złoto przez ok. 20 minut.
- W tym czasie zagotuj wodę w garnku, posól i ugotuj swoją ulubioną kaszę.
- Rukolę umyj, włóż do miski, dodaj pomidorki przekrojone na pół.
- Całość polek 1 łyżką soku z cytryny oraz 2 łyżkami oliwy, dopraw do smaku i wymieszaj.
- Podajemy razem z ugotowaną kaszą i paluszkami z łososia.
Komentarze