parpardele z semoliny z czosnkiem na trzy sposoby
1 porcje
25 min
Łatwe
na jesienne i wieczorne słoty czosnek jak najbardziej wskazany ;)
Składniki
300 g semolina
1 łyżka oliwa z zalewy z suszonych pomidorów
0,1 l oliwa z oliwek
2 szt. jajo
50 ml woda
3 l woda do gotowania makaronu
1 szt. czosnek główka
2 g rozmaryn świerzy
120 ml śmietana 18% UHT
1,5 łyżka sól <1/4 łyżeczki do ciasta, 2 g do sosu i 1 łyżka do gotowania makarou
1 g bazylia <3 listki>
8 szt. pomidor koktailwy
2 g pieprz
parpardele z semoliny z czosnkiem na trzy sposoby
parpardele z semoliny z czosnkiem na trzy sposoby
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
główkę czosnku podzielić na 3 części. Pierwszą część razem z łuskami włożyć do nagrzanego ok 200st C piekarnika na około 15min. Po upieczeniu obrać i posiekać . drugą część obrać i wrzucić do rondla z oliwą z oliwek i rozmarynem. konfitować tak czosnek aż do uzyskania miękkości.. trzecią część obrać, pokroić w plastry i podsmażyć aż do zrumienienia.
Do semoliny dodać oliwę z suszonych pomidorów, jajka oraz 1/4 łyżeczki soli. zagnieść ciasto, rozwałkować na ok 1mm iwykroić parpardelle, wrzucać na gotującą i osoloną wodę, gotować ok 30-40 sekund, odcedzić.
Na patelnię wlać śmietanę, dodać czosnek pieczony,smażony oraz pomidory koktailowe. po zredukowaniu śmietany dodać ugotowany makaron i confitowany czosnek.doprawić solą i pieprzem. wyporcjować. położyć listki bazylii
Komentarze