Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

parpardele z semoliny z czosnkiem na trzy sposoby

parpardele z semoliny z czosnkiem na trzy sposoby
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
na jesienne i wieczorne słoty czosnek jak najbardziej wskazany ;)

Składniki

300 g semolina
1 łyżka oliwa z zalewy z suszonych pomidorów
0,1 l oliwa z oliwek
2 szt. jajo
50 ml woda
3 l woda do gotowania makaronu
1 szt. czosnek główka
2 g rozmaryn świerzy
120 ml śmietana 18% UHT
1,5 łyżka sól <1/4 łyżeczki do ciasta, 2 g do sosu i 1 łyżka do gotowania makarou
1 g bazylia <3 listki>
8 szt. pomidor koktailwy
2 g pieprz

Opis wykonania

główkę czosnku podzielić na 3 części. Pierwszą część razem z łuskami włożyć do nagrzanego ok 200st C piekarnika na około 15min. Po upieczeniu obrać i posiekać . drugą część obrać i wrzucić do rondla z oliwą z oliwek i rozmarynem. konfitować tak czosnek aż do uzyskania miękkości.. trzecią część obrać, pokroić w plastry i podsmażyć aż do zrumienienia. Do semoliny dodać oliwę z suszonych pomidorów, jajka oraz 1/4 łyżeczki soli. zagnieść ciasto, rozwałkować na ok 1mm iwykroić parpardelle, wrzucać na gotującą i osoloną wodę, gotować ok 30-40 sekund, odcedzić. Na patelnię wlać śmietanę, dodać czosnek pieczony,smażony oraz pomidory koktailowe. po zredukowaniu śmietany dodać ugotowany makaron i confitowany czosnek.doprawić solą i pieprzem. wyporcjować. położyć listki bazylii
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych