Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Pasta curry stanowi podstawę do przygotowania dań w sosie curry np. kurczaka czy wołowiny. Doskonale komponuje się z ryżem lub makaronem. W zależności od dodatków może za każdym razem zachwycić nas nowym smakiem. Wypróbuj moją kompozycję!

Składniki

4–8 szt. tajskich czerwonych papryczek (liczba zależy od poziomu ostrości)
3 łyżeczka ziaren białego pieprzu
1/2 łyżeczka kuminu w proszku
1/2 łyżeczka kolendry w proszku
6–8 ząbek czosnku
3 listki kaffiru
1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej
2 szt. małe szalotki
1 łyżeczka imbiru posiekanego
1 szt. limonka (skórka)
1/2 łyżeczka pasty krewetkowej
1/2 łyżeczka soli
opcjonalnie olej z neutralnym zapachem

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
217.3 kcal
Tłuszcz
1.9 g
Węglowodany
42.4 g
Błonnik
10.5 g
Białko
9 g
Sól
4.8 g

Opis wykonania

Krok 1

W przystawce blendera z nożami tnącymi zmiksuj suche składniki: ziarna białego pieprzu, kumin i kolendrę na jednolity proszek, przesyp do miseczki.

Krok 2

Do tej samej przystawki blender włóż świeże składniki: papryczki chilli, ząbki czosnku, listki kaffiru, trawę cytrynową, szalotki, imbir, skórkę z limonki, pastę krewetkową i sól, całość miksuj do uzyskania jednolitej masy.

Porada

Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Do zmiksowanych mokrych składników dodaj proszek ze świeżych składników. Miksuj do połączenia składników, jeśli masa będzie za gęsta dodaj odrobinę oleju rzepakowego lub innego z neutralnym zapachem. 

Gotową pastę przełóż do naczynia, za pomocą przystawki vaccum usuń powietrze i przechowuj pastę nawet do 10 dni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Bardzo ciekawa, kiedyś zrobię jeszcze raz

Powiązane przepisy