Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Pasta curry stanowi podstawę do przygotowania dań w sosie curry np. kurczaka czy wołowiny. Doskonale komponuje się z ryżem lub makaronem. W zależności od dodatków może za każdym razem zachwycić nas nowym smakiem. Wypróbuj moją kompozycję!

Składniki

4–8 szt. tajskich czerwonych papryczek (liczba zależy od poziomu ostrości)
3 łyżeczka ziaren białego pieprzu
1/2 łyżeczka kuminu w proszku
1/2 łyżeczka kolendry w proszku
6–8 ząbek czosnku
3 listki kaffiru
1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej
2 szt. małe szalotki
1 łyżeczka imbiru posiekanego
1 szt. limonka (skórka)
1/2 łyżeczka pasty krewetkowej
1/2 łyżeczka soli
opcjonalnie olej z neutralnym zapachem

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
217.3 kcal
Tłuszcz
1.9 g
Węglowodany
42.4 g
Błonnik
10.5 g
Białko
9 g
Sól
4.8 g

Opis wykonania

W przystawce blendera z nożami tnącymi zmiksuj suche składniki: ziarna białego pieprzu, kumin i kolendrę na jednolity proszek, przesyp do miseczki.

Do tej samej przystawki blender włóż świeże składniki: papryczki chilli, ząbki czosnku, listki kaffiru, trawę cytrynową, szalotki, imbir, skórkę z limonki, pastę krewetkową i sól, całość miksuj do uzyskania jednolitej masy.

Porada

Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Do zmiksowanych mokrych składników dodaj proszek ze świeżych składników. Miksuj do połączenia składników, jeśli masa będzie za gęsta dodaj odrobinę oleju rzepakowego lub innego z neutralnym zapachem. 

Gotową pastę przełóż do naczynia, za pomocą przystawki vaccum usuń powietrze i przechowuj pastę nawet do 10 dni.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych