Pasta curry
1 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Pasta curry
Pasta curry
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W przystawce blendera z nożami tnącymi zmiksuj suche składniki: ziarna białego pieprzu, kumin i kolendrę na jednolity proszek, przesyp do miseczki.
Do tej samej przystawki blender włóż świeże składniki: papryczki chilli, ząbki czosnku, listki kaffiru, trawę cytrynową, szalotki, imbir, skórkę z limonki, pastę krewetkową i sól, całość miksuj do uzyskania jednolitej masy.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
Do zmiksowanych mokrych składników dodaj proszek ze świeżych składników. Miksuj do połączenia składników, jeśli masa będzie za gęsta dodaj odrobinę oleju rzepakowego lub innego z neutralnym zapachem.
Gotową pastę przełóż do naczynia, za pomocą przystawki vaccum usuń powietrze i przechowuj pastę nawet do 10 dni.
Komentarze