Sos curry
Sos curry to aromatyczny sos, który nada orientalny smak nudnym potrawom. W kuchni indyjskiej słowo „curry” oznacza „sos”, samo curry przygotowuje się w wielu odmianach, a ich bazą są...
Czytaj więcej
Sos curry to aromatyczny sos, który nada orientalny smak nudnym potrawom. W kuchni indyjskiej słowo „curry” oznacza „sos”, samo curry przygotowuje się w wielu odmianach, a ich bazą są ucierane w moździerzu przyprawy.
Curry – przepis
Przepis na sos curry nie wymaga specjalnych umiejętności, a składniki są łatwo dostępne – to mieszanka curry oraz mleko kokosowe. Charakterystyczny kolor i smak nadaje potrawie właśnie curry – co to za przyprawa? To właściwie mieszanka przypraw, której głównym składnikiem jest nadająca żółtą barwę kurkuma. Inne składniki to papryka czerwona słodka i ostra, imbir, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, czosnek, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa. W zależności od składu curry dzieli się na łagodniejsze indyjskie żółte lub czerwone oraz ostre curry ze Sri Lanki.
Do czego pasuje sos curry?
Filet z kurczaka pokrojony w kostkę, podsmażony i uduszony z sosem curry podany z ryżem to aromatyczne danie, które z powodzeniem zastąpi klasycznego fileta z ziemniakami. Sos curry możesz serwować także z pulpecikami drobiowymi lub w wersji wegetariańskiej z podsmażonym tofu i warzywami: pokrojoną w paski duszoną papryką, fasolką szparagową lub kalafiorem. Dania z sosem curry serwuj ze świeżą kolendrą.