Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Pasta z bakłażana popularna jest w kuchni libańskiej, syryjskiej, izraelskiej oraz innych krajach regionu. Prosta w przygotowaniu, smaczna i pożywna zdobyła międzynarodową popularność jako wyśmienity dodatek do dań wegetariańskich.

Składniki

3 szt. średnie bakłażany
1 szt. drobno posiekanej cebuli
3 ząbki czosnku
2 łyżka masła
2 łyżka pasty tahini
1 łyżeczka chilli w płatkach
2 łyżka śmietany 30%
500-700 ml bulionu warzywnego
do smaku sól i pieprz
2 łyżka prażonych orzechów włoskich
2 łyżka ziaren granatu
2 łyżka posiekanej kolendry

Opis wykonania

Umyj i osusz bakłażany, a następnie ponakłuwaj widelcem. Umieść je w naczyniu do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe bakłażany lekko przestudź, obierz ze skórki. Do rozgrzanego garnka dodaj oliwę i masło oraz cebulę. Smaż przez chwilę, po czym dodaj czosnek, chilli w płatkach i znowu przez moment smaż.

Dodaj do garnka upieczonego bakłażana, pastę z tahini i 500 ml bulionu. Gotuj całość na średnim ogniu ok. 20 minut, na końcu dodaj śmietanę. Przy użyciu rączki blendera zmiksuj całość na jednolitą masę. Jeśli zupa będzie za gęsta, dodaj więcej bulionu.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.

Bosh Logo
Bosh

Podawaj w miskach, udekoruj orzechami, granatem i posiekaną kolendrą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Nowy smak, nowe doznanie które zapamięta się na dłużej. Polecam !