Pasta z bakłażana i tahini
6 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pasta z bakłażana i tahini
Pasta z bakłażana i tahini
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Umyj i osusz bakłażany, a następnie ponakłuwaj widelcem. Umieść je w naczyniu do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe bakłażany lekko przestudź, obierz ze skórki. Do rozgrzanego garnka dodaj oliwę i masło oraz cebulę. Smaż przez chwilę, po czym dodaj czosnek, chilli w płatkach i znowu przez moment smaż.
Dodaj do garnka upieczonego bakłażana, pastę z tahini i 500 ml bulionu. Gotuj całość na średnim ogniu ok. 20 minut, na końcu dodaj śmietanę. Przy użyciu rączki blendera zmiksuj całość na jednolitą masę. Jeśli zupa będzie za gęsta, dodaj więcej bulionu.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
Podawaj w miskach, udekoruj orzechami, granatem i posiekaną kolendrą.
Komentarze