Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pasta z pietruszki

Opis wykonania

Pieczony korzeń pietruszki pachnie obłędnie orzechami. Jeśli dodasz do niego pieczoną gruszkę, osiągniesz pełnię smaków i aromatów, a pieczywo posmarowane tą pastą będzie obłędnie smakować.

Pasta z pietruszki - krok 1

Umyty i osuszony korzeń pietruszki pokrój na małe części. Z gruszki usuń gniazda nasienne i też pokrój na małe części.

Pasta z pietruszki - krok 2

Na blasze pokrytej papierem do pieczenia ułóż pietruszkę i kawałki gruszki, polej oliwą, a następnie lekko posól i wymieszaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut do lekkiego zarumienienia.

Pasta z pietruszki - krok 3

Lekko wystudzoną pietruszkę oraz gruszkę przełóż do naczynia blendera. Dodaj orzechy, blenduj do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj trochę wody. Całość powinna mieć konsystencję pasty kanapkowe.