


Najlepszy farsz z kapusty i grzybów upieczony w pachnącym cieście francuskim będzie idealnym kompanem świątecznego barszczu.
Kapustę opłucz, odciśnij i posiekaj. Następnie przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na płycie grzewczej ok. 1 godziny.
Grzyby namocz w wodzie przez ok. godzinę. Następnie gotuj je przez 5 min w wodzie, w której się moczyły. Odcedź i pokrój w kosteczkę.
Cebulę posiekaj, zeszklij, dodaj kapustę oraz grzyby i smaż na płycie grzewczej przez 10 min na małym ogniu.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj całe jajko, całość dobrze wymieszaj.
Ciasto francuskie pokrój na kwadraty, na każdym kwadracie ułóż farsz.
Zamknij pasztecik, zamykając dwa rogi, całość posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.