Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Paszteciki z pieczarkami doskonale pasują do czerwonego barszczu, podawanego podczas wigilijnej kolacji. Doskonale smakują także jako samodzielna przekąska. Najlepiej, aby podawane były na ciepło, choć zimne smakują równie pysznie.

Składniki

Ciasto:
500 g mąki Szymanowskiej
30 g świeżych droższy
Szczypta soli
2 jajka
150 ml mleka
50 g masła
Farsz:
600 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
Sól i pieprz

Opis wykonania

Do miski wsyp mąkę i dodaj drożdże. Stopniowo wlewaj ciepłe mleko, mieszając je z drożdżami. Kiedy masa zostanie dobrze wymieszana, przykryj ją ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Do wyrośniętej masy dodaj sól i jajka, delikatnie mieszając wszystkie składniki. Po tym, jak składniki połączą się ze sobą, dodaj roztopione masło i ponownie mieszaj ciasto. Ciasto wyrabiać należy około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie całość przykryj i odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch. 

Bosh Logo
Bosh

Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce i usmaż na suchej patelni, aż odparuje cała woda.

Na patelni, na łyżce masła zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj usmażone pieczarki, dopraw solą oraz pieprzem. Smaż, mieszając przez około 5 minut.

Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, można je przez jakiś czas pougniatać, aby jeszcze bardziej się spulchniło. Następnie uformuj kulę i podziel na 4 części. Każdą część podziel  na kolejne na 4 części. Kawałki ciasta należy rozwałkować, na środek nałożyć łyżkę farszu, a następnie zlepić brzegi ciasta i uformować. Pierożki z pieczarkami ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, każdy pasztecik posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 20 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Na przegryzkę bądź do zupy! Genialne!
Marta
Można podać do tych pasztecików filiżankę barszczu czerwonego, pycha!