


Paszteciki z pieczarkami doskonale pasują do czerwonego barszczu, podawanego podczas wigilijnej kolacji. Doskonale smakują także jako samodzielna przekąska. Najlepiej, aby podawane były na ciepło, choć zimne smakują równie pysznie.
Do miski wsyp mąkę i dodaj drożdże. Stopniowo wlewaj ciepłe mleko, mieszając je z drożdżami. Kiedy masa zostanie dobrze wymieszana, przykryj ją ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Do wyrośniętej masy dodaj sól i jajka, delikatnie mieszając wszystkie składniki. Po tym, jak składniki połączą się ze sobą, dodaj roztopione masło i ponownie mieszaj ciasto. Ciasto wyrabiać należy około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie całość przykryj i odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce i usmaż na suchej patelni, aż odparuje cała woda.
Na patelni, na łyżce masła zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj usmażone pieczarki, dopraw solą oraz pieprzem. Smaż, mieszając przez około 5 minut.
Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, można je przez jakiś czas pougniatać, aby jeszcze bardziej się spulchniło. Następnie uformuj kulę i podziel na 4 części. Każdą część podziel na kolejne na 4 części. Kawałki ciasta należy rozwałkować, na środek nałożyć łyżkę farszu, a następnie zlepić brzegi ciasta i uformować. Pierożki z pieczarkami ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, każdy pasztecik posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 20 minut.