Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Paszteciki z pieczarkami

Opis wykonania

Paszteciki z pieczarkami doskonale pasują do czerwonego barszczu, podawanego podczas wigilijnej kolacji. Doskonale smakują także jako samodzielna przekąska. Najlepiej, aby podawane były na ciepło, choć zimne smakują równie pysznie.

1

Do miski wsyp mąkę i dodaj drożdże. Stopniowo wlewaj ciepłe mleko, mieszając je z drożdżami. Kiedy masa zostanie dobrze wymieszana, przykryj ją ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

2

Do wyrośniętej masy dodaj sól i jajka, delikatnie mieszając wszystkie składniki. Po tym, jak składniki połączą się ze sobą, dodaj roztopione masło i ponownie mieszaj ciasto. Ciasto wyrabiać należy około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie całość przykryj i odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.

3

Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce i usmaż na suchej patelni, aż odparuje cała woda.

4

Na patelni, na łyżce masła zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj usmażone pieczarki, dopraw solą oraz pieprzem. Smaż, mieszając przez około 5 minut.

5

Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, można je przez jakiś czas pougniatać, aby jeszcze bardziej się spulchniło. Następnie uformuj kulę i podziel na 4 części. Każdą część podziel  na kolejne na 4 części. Kawałki ciasta należy rozwałkować, na środek nałożyć łyżkę farszu, a następnie zlepić brzegi ciasta i uformować. Pierożki z pieczarkami ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, każdy pasztecik posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 20 minut.