Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pasztet z czerwonej soczewicy z warzywami

Opis wykonania

Ten pyszny pasztet z soczewicy to świetna alternatywa dla mięsnych pasztetów. Doskonały zarówno na ciepło (danie obiadowe) jak i na zimno.

Soczewicę namoczyć na noc. Ugotować do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i selera ugotować także do miękkości. Czosnek (przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w cienkie plasterki) podsmażamy na oliwie. Warzywa i soczewicę miksujemy, dodajemy oliwę z czosnkiem i pestki dyni oraz słonecznika. Dodajemy przyprawy, jajko oraz bułkę tartą dokładnie mieszamy. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 200 °C.w formie keksówce przez 50-60 minut. Do pasztetu możemy dodać pokrojone i podsmażone na oleju pieczarki, suszone pomidory, czerwona paprykę, kukurydzę i inne ulubione dodatki. Może być daniem obiadowym, świetnie smakuje z dodatkiem sosu pieczarkowego. A z dodatkiem sosu czosnkowego (jogurt grecki+ majonez+ czosnek+cukier+ sól) jest pyszną przekąską. Często zabieramy go na weekendy za miastem - z ogórkiem małosolnym i pomidorem najlepszy na śniadanie.