Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pasztet z czerwonej soczewicy to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego. Odkryj, jak łatwo go przygotować i ciesz się wyjątkowym smakiem! Doskonały zarówno na ciepło (danie obiadowe) jak i na zimno.

Składniki

300 g - soczewicy czerwonej
3 szt. - marchewek
1 szt. - pietruszki
1 szt. - selera
5 łyżek - oliwy
1 szt. - czosnku
1 szt. - jajka
kilka łyżek - bułki tartej
duża garść - pestek dyni
duża garść - pestek słonecznika
- sól, pieprz
- zioła prowanasalskie

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
521.5 kcal
Tłuszcz
21.1 g
Węglowodany
51.6 g
Błonnik
26.4 g
Białko
12.3 g
Sól
2.6 g

Opis wykonania

Domowy pasztet z soczewicy można przygotować w wersji wegetariańskiej i wegańskiej - w przypadku tej drugiej jajka należy zastąpić zblendowanych siemieniem lnianym.

Soczewicę namaczamy na noc, a następnie gotujemy ją do miękkości zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Pasztet z soczewicy czerwonej ma delikatniejszy smak i łatwiej się rozpada podczas gotowania. Soczewica czerwona jest miękka i kremowa w konsystencji. Z kolei soczewica zielona zachowuje swój kształt i teksturę, co może sprawić, że pasztet będzie miał bardziej ziarnistą konsystencję.

Marchewki, pietruszkę i selera również gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój w cienkie plasterki, a następnie podsmaż go na oliwie z oliwek, aż będzie lekko zrumieniony. Opcjonalnie do domowego pasztetu z soczewicy możesz dodać ulubione dodatki, takie jak pokrojone i podsmażone na oleju pieczarki, suszone pomidory, czerwoną paprykę, kukurydzę.

Wszystkie ugotowane warzywa i soczewicę miksujemy na gładką masę. Dodaj oliwę z czosnkiem oraz pestki dyni i słonecznika. Następnie przypraw masę solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Dodaj jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.

Przełóż pasztet warzywny z soczewicą do keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 50-60 minut, aż stanie się złocisty i chrupiący.

Podanie

Z czym podawać domowy pasztet z soczewicy? Pokrojone w słupki lub plasterki warzywa stanowią chrupiący kontrast do kremowej konsystencji pasztetu. Marynowane cebule, ogórki, papryka czy bakłażany są doskonałym towarzystwem dla pasztetu. Ich pikantny smak uzupełni kremową konsystencję dania. Podawaj pasztet z soczewicy na kawałkach pieczywa tostowego lub na kanapkach. To świetna opcja na przekąskę.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych