Seler
Popularne w naszych kuchniach seler zwyczajny i naciowy to rośliny z rodziny selerowatych, uprawiane w wielu rejonach świata od ponad 2 tysięcy lat. W Polsce w formie dziko rosnącej...
Czytaj więcej
Popularne w naszych kuchniach seler zwyczajny i naciowy to rośliny z rodziny selerowatych, uprawiane w wielu rejonach świata od ponad 2 tysięcy lat. W Polsce w formie dziko rosnącej seler zwyczajny występuje na wyspie Uznam. W tradycyjnej polskiej kuchni seler korzeniowy to nieodłączny element bulionów i zup, nadający charakterystycznego smaku, a dodany do wywaru liść selera nada zupie pięknego aromatu. Surowy seler ma także wiele prozdrowotnych właściwości.
Na co wpływa seler?
Zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy. Ze względu na właściwości zwiększające potencję, uważany jest za afrodyzjak. Właściwości selera doceniane są przez dietetyków – korzeniowy jest najmniej kalorycznym warzywem. Warto jeść seler, ponieważ obniża ciśnienie tętnicze, pobudza przemianę materii, poprawia pracę nerek i serca.
Co zrobić z selera?
Seler korzeniowy na surowo doskonale smakuje w surówce z dodatkiem brzoskwini z puszki i odrobiną naturalnego jogurtu. Z kolei seler naciowy to dobry dodatek do koktajli oraz jako zdrowa przekąska – pokrojony w słupki z dodatkiem dipów lub hummusu. Selerowe smoothie z jabłkiem, bananem i szpinakiem to spora porcja witamin i mikroelementów oraz pomysł na zdrowe drugie śniadanie.