Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Seler

Seler

Popularne w naszych kuchniach seler zwyczajny i naciowy to rośliny z rodziny selerowatych, uprawiane w wielu rejonach świata od ponad 2 tysięcy lat. W Polsce w formie dziko rosnącej...

Czytaj więcej
Seler
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Popularne w naszych kuchniach seler zwyczajny i naciowy to rośliny z rodziny selerowatych, uprawiane w wielu rejonach świata od ponad 2 tysięcy lat. W Polsce w formie dziko rosnącej seler zwyczajny występuje na wyspie Uznam. W tradycyjnej polskiej kuchni seler korzeniowy to nieodłączny element bulionów i zup, nadający charakterystycznego smaku, a dodany do wywaru liść selera nada zupie pięknego aromatu. Surowy seler ma także wiele prozdrowotnych właściwości.

Na co wpływa seler?

Zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy. Ze względu na właściwości zwiększające potencję, uważany jest za afrodyzjak. Właściwości selera doceniane są przez dietetyków – korzeniowy jest najmniej kalorycznym warzywem. Warto jeść seler, ponieważ obniża ciśnienie tętnicze, pobudza przemianę materii, poprawia pracę nerek i serca.

Co zrobić z selera?

Seler korzeniowy na surowo doskonale smakuje w surówce z dodatkiem brzoskwini z puszki i odrobiną naturalnego jogurtu. Z kolei seler naciowy to dobry dodatek do koktajli oraz jako zdrowa przekąska – pokrojony w słupki z dodatkiem dipów lub hummusu. Selerowe smoothie z jabłkiem, bananem i szpinakiem to spora porcja witamin i mikroelementów oraz pomysł na zdrowe drugie śniadanie.