


Nietypowy sposób na podanie kanapek - chlebowe babeczki zaskakują wyglądem, a pasta jajeczna z awokado stanowi pyszne i zdrowe wypełnienie. Są takie dania wegetariańskie, które zasmakują wszystkim!
Przygotować chlebowe babeczki: odkroić skórkę z dwóch kromek chleba i delikatnie rozwałkować każdą kromkę, spłaszczając ją. Pozostałą kromkę pokroić w kostkę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Blachę do pieczenia muffinek wysmarować oliwą (2 dołki). Rozwałkowany chleb przełożyć do formy, dociskając boki i spód. Pokrojone grzanki umieścić na blaszce do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut. Przygotować pastę: jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzić. Pokroić je z grubsza, przełożyć do blendera razem z awokado, sokiem z cytryny, tahini, solą i pieprzem. Zmiksować na pastę (kawałki jajek mogą zostać niezmiksowane). Cebulkę bardzo drobno posiekać i przełożyć do pasty, wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Podpieczone babeczki chlebowe wyjąć z foremki. Wypełnić je pastą i posypać grzankami. Udekorować świeżą bazylią.