Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Popularny w kuchni hiszpańskiej bravas patatas to sos, który doskonale komponuje się z ziemniakami, ale równie dobrze sprawdza się np. jako dip do chrupiącego pieczywa czy krakersów.

Składniki

6 szt. większych ziemniaków
800 ml oleju do smażenia
do smaku sól
1 szt. cebuli, drobno posiekanej
2 ząbki czosnku
2 łyżka oliwy z oliwek
1 szt. papryczki chili, drobno posiekanej (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne)
400 g pomidorów krojonych z puszki
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka cukru
do smaku sól i pieprz
opcjonalnie sos aioli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
634.5 kcal
Tłuszcz
60.9 g
Węglowodany
19 g
Błonnik
4.6 g
Białko
2.5 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Obierz ziemniaki i pokrój je na kostkę o średniej wielkości. W garnku rozgrzej olej dodaj pokrojone ziemniaki, smaż ok. 10 minut wyjmij łyżką cedzakową, pozostaw do wystygnięcia. Po raz kolejny, rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki i smaż do uzyskanie złocistego koloru. Gotowe ziemniaki wyjmuj łyżką cedzakową na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na drugiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu płyty. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Dodaj czosnek i papryczkę chili (jeśli używasz) i smaż przez kolejne 1–2 minuty.

Dodaj pomidory krojone z puszki, paprykę w proszku, cukier, sól i pieprz. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10–15 minut, aż sos zgęstnieje. Przypraw sos do smaku, jeśli będzie taka potrzeba.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Przełóż usmażone ziemniaki na talerz i polej je przygotowanym sosem bravas. Możesz również polać je sosem aioli dla dodatkowego smaku.

Gotowe ziemniaki można także oprószyć suszoną, wędzoną, papryką. Smacznego!


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Przepyszne ziemniaczki Patatas Bravas 🙂od razu przenoszę się myślami do Hiszpanii 💃
Marta
Idealny dodatek do mięska :)
Natalia Kowalska
Pyszny sos. Do tego te chrupiące ziemniaki. Sztos
Sylwucha
Bardzo fajne. Smaczny sos, a ziemniaczki chrupiące