Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Popularny w kuchni hiszpańskiej bravas patatas to sos, który doskonale komponuje się z ziemniakami, ale równie dobrze sprawdza się np. jako dip do chrupiącego pieczywa czy krakersów.

Składniki

6 szt. większych ziemniaków
800 ml oleju do smażenia
do smaku sól
1 szt. cebuli, drobno posiekanej
2 ząbki czosnku
2 łyżka oliwy z oliwek
1 szt. papryczki chili, drobno posiekanej (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne)
400 g pomidorów krojonych z puszki
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka cukru
do smaku sól i pieprz
opcjonalnie sos aioli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
634.5 kcal
Tłuszcz
60.9 g
Węglowodany
19 g
Błonnik
4.6 g
Białko
2.5 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Krok 1

Obierz ziemniaki i pokrój je na kostkę o średniej wielkości. W garnku rozgrzej olej dodaj pokrojone ziemniaki, smaż ok. 10 minut wyjmij łyżką cedzakową, pozostaw do wystygnięcia. Po raz kolejny, rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki i smaż do uzyskanie złocistego koloru. Gotowe ziemniaki wyjmuj łyżką cedzakową na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krok 2

Na drugiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu płyty. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Dodaj czosnek i papryczkę chili (jeśli używasz) i smaż przez kolejne 1–2 minuty.

Dodaj pomidory krojone z puszki, paprykę w proszku, cukier, sól i pieprz. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10–15 minut, aż sos zgęstnieje. Przypraw sos do smaku, jeśli będzie taka potrzeba.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Przełóż usmażone ziemniaki na talerz i polej je przygotowanym sosem bravas. Możesz również polać je sosem aioli dla dodatkowego smaku.

Gotowe ziemniaki można także oprószyć suszoną, wędzoną, papryką. Smacznego!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Przepyszne ziemniaczki Patatas Bravas 🙂od razu przenoszę się myślami do Hiszpanii 💃
Marta
Idealny dodatek do mięska :)
Natalia Kowalska
Pyszny sos. Do tego te chrupiące ziemniaki. Sztos
Sylwucha
Bardzo fajne. Smaczny sos, a ziemniaczki chrupiące
bsylvia
Przepyszne! Bardzo polecam!
gwiola
Ziemniaki kocham w każdej postaci ❤️
Michał Broniszewski
Wspaniały pomysł na szybki obiad