


Obierz ziemniaki i pokrój je na kostkę o średniej wielkości. W garnku rozgrzej olej dodaj pokrojone ziemniaki, smaż ok. 10 minut wyjmij łyżką cedzakową, pozostaw do wystygnięcia. Po raz kolejny, rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki i smaż do uzyskanie złocistego koloru. Gotowe ziemniaki wyjmuj łyżką cedzakową na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na drugiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu płyty. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Dodaj czosnek i papryczkę chili (jeśli używasz) i smaż przez kolejne 1–2 minuty.
Dodaj pomidory krojone z puszki, paprykę w proszku, cukier, sól i pieprz. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10–15 minut, aż sos zgęstnieje. Przypraw sos do smaku, jeśli będzie taka potrzeba.
Przełóż usmażone ziemniaki na talerz i polej je przygotowanym sosem bravas. Możesz również polać je sosem aioli dla dodatkowego smaku.
Gotowe ziemniaki można także oprószyć suszoną, wędzoną, papryką. Smacznego!