Łopatka
Łopatka wieprzowa to kawałek mięsa, którego kupno nie obciąży zbytnio Twojego portfela. Można z niej przygotować przepyszne potrawy, które zasmakują nawet najmłodszym członkom Twojej rodziny! Co zrobić z łopatki...
Czytaj więcej
Łopatka wieprzowa to kawałek mięsa, którego kupno nie obciąży zbytnio Twojego portfela. Można z niej przygotować przepyszne potrawy, które zasmakują nawet najmłodszym członkom Twojej rodziny!
Co zrobić z łopatki wieprzowej?
Istnieje wiele ciekawych pomysłów na przyrządzenie tego kawałka mięsa. Łopatkę wieprzową można marynować, piec czy gotować na parze. Osoby, które nie boją się eksperymentów w kuchni mogą spróbować podać łopatkę z ananasem, goździkami i miodem lub zrobić z niej ostre pulpeciki z sałatką z arbuza i ogórka czy zapiekankę makaronową z mięsem, pomidorami i bakłażanem. Fanom tradycyjnych smaków z pewnością spodobają się receptury na kartacze z mięsem wieprzowym, na potrawkę piwną z pieczoną kalarepą lub na gulasz z łopatki. Aby stworzyć pyszny gulasz, który zachwyci wszystkich domowników wystarczy podpiec pokrojone w kostkę mięso na łyżce oliwy i dodać przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonej cebuli, zalanie wodą i zostawienie pod przykryciem na około 5 minut. I gotowe!