Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pieczeń z ligawy po florencku z sosem kurkowym

Opis wykonania

Dzisiaj zabieram Was do słonecznej Toskanii, to właśnie stamtąd pochodzi inspiracja na to danie :)

Pierwsze co należy zrobić, to wszystkie ziarniste składniki zmiażdżyć w moździerzu i dodać reszty składników. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i zostawiamy na noc, aby nabrała smaku i aromatu. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik i pieczemy w 180℃ przez około 1,5 godziny aż do kruchości. W międzyczasie przygotowujemy sos kurkowy. Grzyby przelewamy chłodną wodą, oczyszczamy i osuszamy. Następnie cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i szklimy na tłuszczu. Dodajemy rozpuszczone masło, oliwę, kurki i chwilę dusimy. Wlewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i dusimy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku i wlewamy sok z cytryny. Mięso polewamy sosem. Smacznego!