Pieczeń z ligawy po florencku z sosem kurkowym
3 porcje
90 min
Średnie
Dzisiaj zabieram Was do słonecznej Toskanii, to właśnie stamtąd pochodzi inspiracja na to danie :)
Składniki
1 kg ligawa
1/2 łyżka drobnoziarnista sól morska
4 łyżeczka świeża lawenda
2 łyżeczka rozmaryn
3 szt. sproszkowany liść laurowy
1 łyżeczka nasiona kopru włoskiego
2 szt. ziarno jałowca
3 łyżka oliwa z oliwek
400 g kurki
1 szt. cebula
100 ml śmietanka kremówka
2 szt. ząbek czosnku
3 łyżka masło
1 garść posiekana natka pietruszki
2 łyżeczka estragon
1/2 szt. sok z cytryny
1 szczypta sól morska, pieprz czarny do smaku
Pieczeń z ligawy po florencku z sosem kurkowym
Pieczeń z ligawy po florencku z sosem kurkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pierwsze co należy zrobić, to wszystkie ziarniste składniki zmiażdżyć w moździerzu i dodać reszty składników. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i zostawiamy na noc, aby nabrała smaku i aromatu. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik i pieczemy w 180℃ przez około 1,5 godziny aż do kruchości. W międzyczasie przygotowujemy sos kurkowy. Grzyby przelewamy chłodną wodą, oczyszczamy i osuszamy. Następnie cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i szklimy na tłuszczu. Dodajemy rozpuszczone masło, oliwę, kurki i chwilę dusimy. Wlewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i dusimy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku i wlewamy sok z cytryny. Mięso polewamy sosem. Smacznego!
Komentarze