Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pieczeń z ligawy po florencku z sosem kurkowym

Pieczeń z ligawy po florencku z sosem kurkowym
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dzisiaj zabieram Was do słonecznej Toskanii, to właśnie stamtąd pochodzi inspiracja na to danie :)

Składniki

1 kg ligawa
1/2 łyżka drobnoziarnista sól morska
4 łyżeczka świeża lawenda
2 łyżeczka rozmaryn
3 szt. sproszkowany liść laurowy
1 łyżeczka nasiona kopru włoskiego
2 szt. ziarno jałowca
3 łyżka oliwa z oliwek
400 g kurki
1 szt. cebula
100 ml śmietanka kremówka
2 szt. ząbek czosnku
3 łyżka masło
1 garść posiekana natka pietruszki
2 łyżeczka estragon
1/2 szt. sok z cytryny
1 szczypta sól morska, pieprz czarny do smaku

Opis wykonania

Pierwsze co należy zrobić, to wszystkie ziarniste składniki zmiażdżyć w moździerzu i dodać reszty składników. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i zostawiamy na noc, aby nabrała smaku i aromatu. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik i pieczemy w 180℃ przez około 1,5 godziny aż do kruchości. W międzyczasie przygotowujemy sos kurkowy. Grzyby przelewamy chłodną wodą, oczyszczamy i osuszamy. Następnie cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i szklimy na tłuszczu. Dodajemy rozpuszczone masło, oliwę, kurki i chwilę dusimy. Wlewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i dusimy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku i wlewamy sok z cytryny. Mięso polewamy sosem. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy