Pieczone jabłka z bezą
2 porcje
60 min
Łatwe
Pieczone mięciutkie jabłko z chrupiącą bezą na wierzchu.
Składniki
2 szt. jabłka
1 łyżka gęta kwaśna śmietana
1 szt. białko
1 łyżka cukier puder
Pieczone jabłka z bezą
Pieczone jabłka z bezą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jabłka umyć i przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne.
Śmietan ą napełnić jabłka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w nagrzanym piekarniku około 30- 40min. w temperaturze 180°C.
Białko ubić na sztywno, dodać cukier puder. Bezę przełożyć do szprycy i udekorować nią połówki jabłek. Zapiec przed kolejne 10 min. aż beza będzie rumiana. Posypać pokrojonym wafelkiem ( jeśli ktoś woli mniej słodkie nie posypywać)
Podawać od razu na ciepło.
Komentarze