Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

20 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Jeśli przygotowałeś właśnie ciasto na pierogi, wypełnij je farszem i… włóż do piekarnika. Pierogi pieczone z pieczarkami, z kurczakiem albo po prostu ruskie - będą smaczne jak nigdy dotąd.

Składniki

400 g mąki pszennej
300 g maślanki
300 g wędzonego na ciepło łososia
200 g twarogu śmietankowego
do posypania świeży tymianek
1 łyżka skórki z cytryny
do smaku sól i pieprz
1 szt. jajko

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
124.6 kcal
Tłuszcz
3.7 g
Węglowodany
15.5 g
Błonnik
7.2 g
Białko
0.5 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Łososia rozdrobnij widelcem na małe kawałki i połącz go z twarogiem, skórką z cytryny oraz tymiankiem.Dodaj soli i pieprzu do smaku, mieszaj do momentu powstania jednolitej masy.

W misie robota z maślanki i mąki wyrób ciasto na pierogi - powinno być bardzo elastyczne. Ciasto rozwałkuj dość cienko, wycinaj kółka. Na każde kółko dodaj kulkę z farszu, zamknij na pół, widelcem lub palcami popraw zamknięcie każdego pieroga. Pierogi rozłóż na blaszce do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Pierogi piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, powinny być lekko zarumienione. Gotowe pierogi możesz posypać świeżym posiekanym tymiankiem i skórką z cytryny.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Wspaniałe chrupiące ciasto i smakowity farsz. Nieziemskie połączenie :D !
Pafwvcio
Polecam zrobić, każdemu posmakują !
DS
Pierogi w innym wydaniu, rewelacja