Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pożywne, wegetariańskie pierogi z ciecierzycą. Sprytne przepisy na pierogi gwarantują niezwykłe doznania smakowe - wypróbuj pierogi z ciecierzycą!

Składniki

300 g ciecierzycy z puszki
1 szt. cebuli pokrojonej w kostkę
1 szt. posiekanego czosnku
1 szt. natki pietruszki
kilka łyżka bulionu
1 łyżka oleju rzepakowego
Ciasto:
1 szt. jajka
2 łyżka oliwy
1 szklanka ciepłej wody

Opis wykonania

Pierogi są nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Ciasto jest niezwykle uniwersalne i świetnie komponuje się z wytrawnym jak i słodkim farszem. Strączki nie są zbyt popularne w Polsce, ale na pierogi z ciecierzycą na pewno znajdzie się wielu amatorów.

Opis wykonania:
Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny. W rondelku podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Następnie dodaj ciecierzycę oraz bulion. Zmiksuj wszystko na gładką masę, dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku. Farsz wystudź. Ciasto rozwałkuj cienko, a następnie wytnij krążki średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi. Przygotowane pierogi wkładaj na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

TIP

Pierogi doskonale smakują z karmelizowaną cebulką lub pokrojoną dymką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Wyszły pyszne
Edi
Postanowiłam poeksperymentować i sprawdzić czy w mojej rodzinie przejdzie taki wynalazek... I o dziwo wszyscy zjedli i nie protestowali. Bardzo ciekawy smak. Będę robić je częściej.