Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pożywne, wegetariańskie pierogi z ciecierzycą. Sprytne przepisy na pierogi gwarantują niezwykłe doznania smakowe - wypróbuj pierogi z ciecierzycą!

Składniki

300 g - ciecierzycy z puszki
1 szt. - cebuli pokrojonej w kostkę
1 ząbek - czosnku posiekanego
1 pęczek - natki pietruszki
kilka łyżek - bulionu
1 łyżka - oleju rzepakowego
Ciasto:
1 szt. - jajko
2 łyżki - oliwy
1 szklanka - ciepłej wody

Opis wykonania

Jak zrobić farsz do pierogów z ciecierzycą? Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem, aż staną się szkliste. Dodaj odcedzoną ciecierzycę i chwilę smaż, aby się połączyła z cebulą i czosnkiem. Całość przełóż do blendera, dodaj bulion i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszaj masę z posiekaną natką pietruszki i dopraw do smaku. Osoby poszukujące wyraźniejszych wrażeń smakowych mogą dodać pokrojone w kostkę i podsmażone pieczarki.

W misce połącz jajko, oliwę i ciepłą wodę. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając ciasto, aż do uzyskania miękkiej, elastycznej kuli. Odstaw ciasto na pół godziny, aby odpoczęło i łatwiej się wałkowało.

Rozwałkuj ciasto na cienki placek na posypanej mąką stolnicy. Wykrawaj krążki o średnicy około 10 cm. Na środek każdego krążka nakładaj łyżeczkę ostudzonego farszu. Zlep brzegi ciasta, formując kształt pieroga.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gotuj pierogi z ciecierzycą partiami – wrzucaj je na wrzątek i gotuj około 2–3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Gotowe wyjmij łyżką cedzakową i odcedź.

Podaj pierogi z ciecierzycą z karmelizowaną cebulką lub posypane świeżo pokrojoną dymką. Ta wersja pierogów z ciecierzycą i pieczarkami z pewnością wprowadzi smakowy twist do Twojego stołu. Smacznego!


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Wyszły pyszne
Edi
Postanowiłam poeksperymentować i sprawdzić czy w mojej rodzinie przejdzie taki wynalazek... I o dziwo wszyscy zjedli i nie protestowali. Bardzo ciekawy smak. Będę robić je częściej.
Radosław
Koniecznie podsmażone ;)
Radosław
Nie raz już próbowałem tego wariantu pierogów jednak nie zaszkodzi jeszcze raz