Pierogi z ciecierzycą
1 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Pierogi z ciecierzycą
Pierogi z ciecierzycą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pierogi są nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Ciasto jest niezwykle uniwersalne i świetnie komponuje się z wytrawnym jak i słodkim farszem. Strączki nie są zbyt popularne w Polsce, ale na pierogi z ciecierzycą na pewno znajdzie się wielu amatorów.
Opis wykonania:
Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny. W rondelku podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Następnie dodaj ciecierzycę oraz bulion. Zmiksuj wszystko na gładką masę, dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku. Farsz wystudź. Ciasto rozwałkuj cienko, a następnie wytnij krążki średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi. Przygotowane pierogi wkładaj na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
TIP
Pierogi doskonale smakują z karmelizowaną cebulką lub pokrojoną dymką.
Komentarze