Pierogi z ciecierzycą
1 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Pierogi z ciecierzycą
Pierogi z ciecierzycą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jak zrobić farsz do pierogów z ciecierzycą? Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem, aż staną się szkliste. Dodaj odcedzoną ciecierzycę i chwilę smaż, aby się połączyła z cebulą i czosnkiem. Całość przełóż do blendera, dodaj bulion i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszaj masę z posiekaną natką pietruszki i dopraw do smaku. Osoby poszukujące wyraźniejszych wrażeń smakowych mogą dodać pokrojone w kostkę i podsmażone pieczarki.
W misce połącz jajko, oliwę i ciepłą wodę. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając ciasto, aż do uzyskania miękkiej, elastycznej kuli. Odstaw ciasto na pół godziny, aby odpoczęło i łatwiej się wałkowało.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek na posypanej mąką stolnicy. Wykrawaj krążki o średnicy około 10 cm. Na środek każdego krążka nakładaj łyżeczkę ostudzonego farszu. Zlep brzegi ciasta, formując kształt pieroga.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gotuj pierogi z ciecierzycą partiami – wrzucaj je na wrzątek i gotuj około 2–3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Gotowe wyjmij łyżką cedzakową i odcedź.
Podaj pierogi z ciecierzycą z karmelizowaną cebulką lub posypane świeżo pokrojoną dymką. Ta wersja pierogów z ciecierzycą i pieczarkami z pewnością wprowadzi smakowy twist do Twojego stołu. Smacznego!
Komentarze