Pierogi z farszem z kurek i cebuli
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Pierogi z farszem z kurek i cebuli.
Składniki
Ciasto:
filiżanek mąki
2 łyżeczka oliwy
filiżanki gorącej wody
mąka do podsypywania
Farsz:
20 dkg kurek
cebula
sól, pieprz
1/2 łyżeczka suszonego tymianku
olej
3 łyżka masła
ząbki czosnku
Pierogi z kurkami
Pierogi z kurkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę przesiej i zalej gorącą wodą, dodaj sól i oliwę. Ciasto mocno wyrób, aby było sprężyste. Przykryj ściereczką albo talerzem i odstaw na pół godziny. Rozwałkowuj partiami, wykrawaj szklanką i nadziewaj farszem. Ugotuj je w osolonej wodzie. Gotowe pierogi polej masłem z czosnkiem i szałwią. farsz: Kurki dobrze oczyść i opłucz. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, dodaj kurki, sól, pieprz, tymianek i duś razem. Gotowe grzyby ostudź i pokrój. Rozpuść masło, dodaj do niego pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku i listki szałwii, a następnie wymieszaj.
Komentarze