Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pierogi z nadzieniem z szynki szwarcwaldzkiej, pstrąga, creme fraiche i szczypiorku. I chociaż często ryba podawana jest w różnych odłonas - na przykłąd kotlety z ryby - to wykorzystanie ryby w pierogach nie jest już tak popularne. A szkoda, bo to naprawdę wspaniałe połączenie smaków.

Składniki

200 g mąki
15 g świeżych drożdży
żółtka
75 g masła
125 ml wody
60 ml mleka
po szczypcie soli i cukru
Nadzienie rybne:
plastry szynki szwarcwaldzkiej
wędzone filety z pstrąga
pęczka szczypiorku
1 łyżka creme fraiche
sól, czarny pieprz
żółtko
1 łyżka mleka

Opis wykonania

Na rosyjskie ciasto drożdżowe przesiać połowę mąki do miski. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia według przepisu. Żółtka ubić z masłem na puszystą masę i dodać do ciasta wraz z solą i cukrem. Dolać mleko i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Dodać pozostałą mąkę i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Jeśli ciasto jest za miękkie, można dodać nieco mąki. Odstawić ciasto do wyrośnięcia według przepisu. Szynkę i ryby pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno pokroić. Wymieszać szynkę, rybę i szczypiorek z creme fraiche, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką krążki o średnicy ok. 10 cm. Na środku ułożyć czubata łyżeczkę nadzienia. Żółtka rozbełtać z mlekiem, posmarować nimi brzegi i skleić. Brzegi mocno zlepić zgniatając widelcem, powierzchnię posmarować żółtkiem z mlekiem. Nieperforowany pojemnik do gotowana wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć pierogi i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Piec według przepisu. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: wyrastanie ciasta 40⁰C. Ciasto - 20 minut. Pierogi - 20 minut. Pieczenie: gorące powietrze + gotowanie na parze w 210⁰C, 20 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Zrobiłem mojej żonie na urodziny, lepsze niż tort ;)