Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pierogi z szynką i pstrągiem

Opis wykonania

Pierogi z nadzieniem z szynki szwarcwaldzkiej, pstrąga, creme fraiche i szczypiorku. I chociaż często ryba podawana jest w różnych odłonas - na przykłąd kotlety z ryby - to wykorzystanie ryby w pierogach nie jest już tak popularne. A szkoda, bo to naprawdę wspaniałe połączenie smaków.

Na rosyjskie ciasto drożdżowe przesiać połowę mąki do miski. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia według przepisu. Żółtka ubić z masłem na puszystą masę i dodać do ciasta wraz z solą i cukrem. Dolać mleko i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Dodać pozostałą mąkę i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Jeśli ciasto jest za miękkie, można dodać nieco mąki. Odstawić ciasto do wyrośnięcia według przepisu. Szynkę i ryby pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno pokroić. Wymieszać szynkę, rybę i szczypiorek z creme fraiche, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką krążki o średnicy ok. 10 cm. Na środku ułożyć czubata łyżeczkę nadzienia. Żółtka rozbełtać z mlekiem, posmarować nimi brzegi i skleić. Brzegi mocno zlepić zgniatając widelcem, powierzchnię posmarować żółtkiem z mlekiem. Nieperforowany pojemnik do gotowana wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć pierogi i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Piec według przepisu. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: wyrastanie ciasta 40⁰C. Ciasto - 20 minut. Pierogi - 20 minut. Pieczenie: gorące powietrze + gotowanie na parze w 210⁰C, 20 minut.