Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pizza wg przepisu Emilii Cieślakowskiej

Pizza wg przepisu Emilii Cieślakowskiej
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Klasyka włoskiej kuchni na cienkim cieście z Twoimi ulubionymi dodatkami

Składniki

300 g Mąka pszenna
20 g Świeże drożdze
3 łyżka Olej kokosowy
3/4 szklanka Woda
1 łyżeczka Sól
1 szczypta Bazylia
1 szczypta Oregano
200 g Pomidory krojone
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 garść Oliwki czarne
1 garść Rucola
100 g Szynka parmeńska

Opis wykonania

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże, olej, sól.
  2. Do mąki powoli dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto (nie może się kleić do palców).
  3. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.
  4. Po upływie tego czasu uderz w ciasto pięścią i podziel je na trzy części.
  5. Każdą z części rozwałkuj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj pomidorami zmieszanymi z przyprawami i oliwą.
  6. Pizzę posyp serem, na wierzchu połóż swoje ulubione dodatki.
  7. Włóż do pieca na 20 minut i piecz w temperaturze 200 stopni.
  8. Przed upływem czasu pieczenia kontroluj na bieżąco czy pizza od spodu jest ładnie przyrumieniona lub czy nie zaczyna się przypalać.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych