35 min P0DT0H35M0S P0DT0H35M0S Łatwe dla 4 osób Akademia Smaku Drukuj lub pobierz PDF Nie wygaszaj ekranu Udostępnij Tweet Pin it
Opis wykonania Klasyka włoskiej kuchni na cienkim cieście z Twoimi ulubionymi dodatkami Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże, olej, sól. Do mąki powoli dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto (nie może się kleić do palców). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na minimum godzinę. Po upływie tego czasu uderz w ciasto pięścią i podziel je na trzy części. Każdą z części rozwałkuj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj pomidorami zmieszanymi z przyprawami i oliwą. Pizzę posyp serem, na wierzchu połóż swoje ulubione dodatki. Włóż do pieca na 20 minut i piecz w temperaturze 200 stopni. Przed upływem czasu pieczenia kontroluj na bieżąco czy pizza od spodu jest ładnie przyrumieniona lub czy nie zaczyna się przypalać.