Placek z jabłkami na kruchym spodzie
4 porcje
45 min
Łatwe
Aromatyczne, sezonowe ciasto na kruchym spodzie idealne na jesienny deser :) To szybkie ciasto z prostych składników.
Składniki
250 g Mąka pszenna
200 g Masło
100 g Cukier puder
2 szt. Żółtko
5 szt. Jabłka
75 ml Woda
5 g Cynamon
1 garść Rodzynki
2 łyżka Miód
1 szt. Cytryna
Krem z mascarpone
500 g Serek mascarpone
6 szt. Żółtka
125 g Cukier biały
Placek z jabłkami na kruchym spodzie
Placek z jabłkami na kruchym spodzie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj nożem.
- Do mąski dodaj żółtka i utrzyj całość.
- Zagnieć ciasto.
- Na 30 minut odstaw w chłodne miejsce.
- Następnie rozwałkowujna ulubioną grubość, ułóż w tortownicy lub formie.
- Piecz na jednolity kolor.
- Jabłka pokrój w księżyce i podsmażaj z cukrem, aż będą lekko zarumienione.
- Następnie połącz je z rodzynkami i startą skórką cytrynową.
- Ułóż na przygotowanym spodzie, zapiecz w piekarniku.
Komentarze