Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
W plackach ziemniaczanych kryje się prosta tajemnica, która czyni je absolutnie wyjątkowymi. Dowiedz się, jak przygotować najsmaczniejsze, chrupiące placki, idealnie pasujące do szybkiego i prostego sosu pieczarkowego na bazie śmietanki i natki pietruszki. Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni polskiej!

Składniki

4–5 szt. dużych ziemniaków
250 g pieczarek
1/2 szklanka bulionu
1/2 szklanka mleka
1 łyżka śmietany 18%
2 szt. jajek
2 łyżka bułki tartej
1 szt. białej cebuli
- szt. czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka oregano
1/2 łyżka majeranku
1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczka kuminu
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
do smażenia olej

Opis wykonania

Sos dodaje plackom wyjątkowego i intensywnego smaku. Szybkie danie z ziemniaków to prosty sposób na pyszny i pożywny obiad.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami? Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj je na tarce o grubym oczku, przełóż do miski i odstaw. Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki.

Białą cebulę i czosnek pokrój na bardzo drobną kosteczkę. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, a następnie dodaj do nich jajka, bułkę, cebulę, czosnek, kumin, gałkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

Sprawdź też: Jak kroić cebulę by nie płakać?

Placki ziemniaczane smaż na mocno rozgrzanej patelni aż będą złociste.

Jaki wybrać sos do placków ziemniaczanych bez mięsa? Doskonale sprawdzi się klasyczny sos pieczarkowy, ale także sos kurkowy czy z innych grzybów.

Sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych wymaga umycia i pokrojenia grzybów na ćwiartki lub w kostkę (w zależności od wielkości). Cebulę pokrój w kostkę. Następnie podsmaż ją na patelni z dodatkiem oleju i przypraw. Gdy będzie szklista dodaj pieczarki i bulion.

Gotuj na małym ogniu aż pieczarki będą miękkie. Na koniec zdejmij sos z ognia i wymieszaj z mlekiem oraz śmietaną. Ponownie delikatnie podgrzewaj, aż sos będzie ciepły. Uważaj, aby go nie zagotować.

Podanie

Ciepłe placki podawaj polane sosem. Placki ziemniaczane świetnie komponują się również z dodatkiem świeżo pokrojonej natki pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych