Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
6 porcje
45 min
Łatwe
4.67 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sos dodaje plackom wyjątkowego i intensywnego smaku. Szybkie danie z ziemniaków to prosty sposób na pyszny i pożywny obiad.
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami? Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj je na tarce o grubym oczku, przełóż do miski i odstaw. Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki.
Białą cebulę i czosnek pokrój na bardzo drobną kosteczkę. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, a następnie dodaj do nich jajka, bułkę, cebulę, czosnek, kumin, gałkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
Sprawdź też: Jak kroić cebulę by nie płakać?
Placki ziemniaczane smaż na mocno rozgrzanej patelni aż będą złociste.
Jaki wybrać sos do placków ziemniaczanych bez mięsa? Doskonale sprawdzi się klasyczny sos pieczarkowy, ale także sos kurkowy czy z innych grzybów.
Sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych wymaga umycia i pokrojenia grzybów na ćwiartki lub w kostkę (w zależności od wielkości). Cebulę pokrój w kostkę. Następnie podsmaż ją na patelni z dodatkiem oleju i przypraw. Gdy będzie szklista dodaj pieczarki i bulion.
Gotuj na małym ogniu aż pieczarki będą miękkie. Na koniec zdejmij sos z ognia i wymieszaj z mlekiem oraz śmietaną. Ponownie delikatnie podgrzewaj, aż sos będzie ciepły. Uważaj, aby go nie zagotować.
Podanie
Ciepłe placki podawaj polane sosem. Placki ziemniaczane świetnie komponują się również z dodatkiem świeżo pokrojonej natki pietruszki.
Komentarze