Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Opis wykonania

Sos dodaje plackom wyjątkowego i intensywnego smaku. Szybkie danie z ziemniaków to prosty sposób na pyszny i pożywny obiad.

Po usmażeniu placki są złociste i chrupiące. Z kolei kremowy sos idealnie dopełnia całość.

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj je na tarce o grubym oczku, przełóż do miski i odstaw.
  2. Białą cebulę i czosnek pokrój na bardzo drobną kosteczkę. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, a następnie dodaj do nich jajka, bułkę, cebulę, czosnek, kumin, gałkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Placki smaż na mocno rozgrzanej patelni aż będą złociste.
  4. Pieczarki umyj i pokrój w zależności od wielkości na ćwiartki lub w kostkę.
  5. Cebulę pokrój w kostkę. Następnie podsmaż ją na patelni z dodatkiem oleju i przypraw. Gdy będzie szklista dodaj pieczarki i bulion. Gotuj na małym ogniu aż pieczarki będą miękkie. Na koniec zdejmij sos z ognia i wymieszaj z mlekiem oraz śmietaną. Ponownie delikatnie podgrzewaj, aż sos będzie ciepły. Uważaj aby go nie zagotować.
  6. Ciepłe placki podawaj polane sosem.

TIP

  • Jeśli masa na placki będzie zbyt płynna, dodaj bułkę tartą lub mąkę.
  • Placki ziemniaczane będą wyśmienicie smakowały również z sosami z innych grzybów np. kurek.

TIP TECHNICZNY

  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.