Sos dodaje plackom wyjątkowego i intensywnego smaku. Szybkie danie z ziemniaków to prosty sposób na pyszny i pożywny obiad.
Po usmażeniu placki są złociste i chrupiące. Z kolei kremowy sos idealnie dopełnia całość.
Opis przygotowania:
- Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj je na tarce o grubym oczku, przełóż do miski i odstaw.
- Białą cebulę i czosnek pokrój na bardzo drobną kosteczkę. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, a następnie dodaj do nich jajka, bułkę, cebulę, czosnek, kumin, gałkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
- Placki smaż na mocno rozgrzanej patelni aż będą złociste.
- Pieczarki umyj i pokrój w zależności od wielkości na ćwiartki lub w kostkę.
- Cebulę pokrój w kostkę. Następnie podsmaż ją na patelni z dodatkiem oleju i przypraw. Gdy będzie szklista dodaj pieczarki i bulion. Gotuj na małym ogniu aż pieczarki będą miękkie. Na koniec zdejmij sos z ognia i wymieszaj z mlekiem oraz śmietaną. Ponownie delikatnie podgrzewaj, aż sos będzie ciepły. Uważaj aby go nie zagotować.
- Ciepłe placki podawaj polane sosem.
TIP
- Jeśli masa na placki będzie zbyt płynna, dodaj bułkę tartą lub mąkę.
- Placki ziemniaczane będą wyśmienicie smakowały również z sosami z innych grzybów np. kurek.
TIP TECHNICZNY
- Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.