Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kurki są powszechnie cenione za swój aromat, smak i świetną chrupką konsystencję.

Składniki

250 g kurek
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy extra vergine
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

Opis wykonania

W Akademii Smaku pokażę Wam najprostszy i najlepszy zarazem przepis z kurkami w roli głównej. Kremowy sos kurkowy to najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie grzybów.

Sos kurkowy - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Kurki w pierwszej kolejności musisz oczyścić. Grzyby zasyp solą, a następnie zalej wrzątkiem. W ten sposób wszystkie zanieczyszczenia znajdą się na dnie miski. Kurki wyłóż łyżką cedzakową i osusz na ręczniku.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  3. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i oliwę z oliwek.
  4. Podsmażaj cebulę, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
  5. Teraz czas na grzyby, ale najpierw dodaj dodatkową porcję masła. 
  6. Całość smaż na średniej mocy płyty grzewczej przez kilka minut, aż grzyby zaczną się rumienić.
  7. Po tym czasie wlej na patelnię śmietankę, dodaj odrobinę zieleniny i duś przez 2–3 minuty, aż sos zgęstnieje.
  8. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Sos kurkowy - zdjęcie 2

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych