Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sos z kurek z aromatycznymi ziołami

Opis wykonania

Kurki są powszechnie cenione za swój aromat, smak i świetną chrupką konsystencję.

W Akademii Smaku pokażę Wam najprostszy i najlepszy zarazem przepis z kurkami w roli głównej. Kremowy sos kurkowy to najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie grzybów.

Sos kurkowy - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Kurki w pierwszej kolejności musisz oczyścić. Grzyby zasyp solą, a następnie zalej wrzątkiem. W ten sposób wszystkie zanieczyszczenia znajdą się na dnie miski. Kurki wyłóż łyżką cedzakową i osusz na ręczniku.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  3. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i oliwę z oliwek.
  4. Podsmażaj cebulę, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
  5. Teraz czas na grzyby, ale najpierw dodaj dodatkową porcję masła. 
  6. Całość smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż grzyby zaczną się rumienić.
  7. Po tym czasie wlej na patelnię śmietankę, dodaj odrobinę zieleniny i duś przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
  8. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Sos kurkowy - zdjęcie 2