Sos z kurek z aromatycznymi ziołami
4 porcje
30 min
Łatwe
1.5 (Ilość ocen: 2)
Kurki są powszechnie cenione za swój aromat, smak i świetną chrupką konsystencję.
Składniki
250 g kurek
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy extra vergine
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Sos kurkowy
Sos kurkowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W Akademii Smaku pokażę Wam najprostszy i najlepszy zarazem przepis z kurkami w roli głównej. Kremowy sos kurkowy to najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie grzybów.
Opis przygotowania:
- Kurki w pierwszej kolejności musisz oczyścić. Grzyby zasyp solą, a następnie zalej wrzątkiem. W ten sposób wszystkie zanieczyszczenia znajdą się na dnie miski. Kurki wyłóż łyżką cedzakową i osusz na ręczniku.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i oliwę z oliwek.
- Podsmażaj cebulę, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
- Teraz czas na grzyby, ale najpierw dodaj dodatkową porcję masła.
- Całość smaż na średniej mocy płyty grzewczej przez kilka minut, aż grzyby zaczną się rumienić.
- Po tym czasie wlej na patelnię śmietankę, dodaj odrobinę zieleniny i duś przez 2–3 minuty, aż sos zgęstnieje.
- Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Komentarze