Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce
![Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce](https://akademiasmaku.pl/storage/11168/conversions/Polędwiczki-z-kurczaka-tyt-single.webp)
3 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce to doskonały pomysł na przystawkę, a podane z kaszą, ryżem lub ziemniakami wraz z surówką staną się pożywnym i smacznym obiadem.
Składniki
400 g - polędwiczek z kurczaka
3 łyżki - oliwy z oliwek
1 łyżeczka - soli
1 łyżeczka - ziół prowansalskich
2 ząbki - czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka - słodkiej papryki w proszku
0,5 łyżeczki - ostrej papryki w proszku
ok. 150 g - płatków kukurydzianych
500 ml - oleju do smażenia
4 łyżki - jogurtu greckiego
1 łyżka - posiekanej mięty
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
1084 kcal
Tłuszcz
65.6 g
Węglowodany
85.9 g
Błonnik
4.8 g
Białko
37.4 g
Sól
3.8 g
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/11169/conversions/Polędwiczki-z-kurczaka-1-thumb.webp)
Polędwiczki z kurczaka umyj, oczyść i osusz.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/11170/conversions/Polędwiczki-z-kurczaka-2-thumb.webp)
Kurczaka, oliwę, przyprawy, sól oraz czosnek wsyp do miski i dokładnie wymieszaj.
Całość przełóż do worka próżniowego, odessij powietrze i wstaw do lodówki na minimum 20 minut do zamarynowania, może być nawet do dwóch dni.
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/11171/conversions/Polędwiczki-z-kurczaka-3-thumb.webp)
Płatki kukurydziane pokrusz w blenderze, obtaczaj w nich kawałki zamarynowanego kurczaka. Smaż na rozgrzanym oleju do lekkiego zarumienienia, odsącz na papierze kuchennym. Kurczaka podawaj z jogurtem wymieszanym z miętą lub innymi sosami.
Komentarze