Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce

Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce to doskonały pomysł na przystawkę, a podane z kaszą, ryżem lub ziemniakami wraz z surówką staną się pożywnym i smacznym obiadem.

Składniki

400 g - polędwiczek z kurczaka
3 łyżki - oliwy z oliwek
1 łyżeczka - soli
1 łyżeczka - ziół prowansalskich
2 ząbki - czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka - słodkiej papryki w proszku
0,5 łyżeczki - ostrej papryki w proszku
ok. 150 g - płatków kukurydzianych
500 ml - oleju do smażenia
4 łyżki - jogurtu greckiego
1 łyżka - posiekanej mięty

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
1084 kcal
Tłuszcz
65.6 g
Węglowodany
85.9 g
Błonnik
4.8 g
Białko
37.4 g
Sól
3.8 g

Opis wykonania

Polędwiczki z kurczaka umyj, oczyść i osusz.

Kurczaka, oliwę, przyprawy, sól oraz czosnek wsyp do miski i dokładnie wymieszaj.

Całość przełóż do worka próżniowego, odessij powietrze i wstaw do lodówki na minimum 20 minut do zamarynowania, może być nawet do dwóch dni. 

Płatki kukurydziane pokrusz w blenderze, obtaczaj w nich kawałki zamarynowanego kurczaka. Smaż na rozgrzanym oleju do lekkiego zarumienienia, odsącz na papierze kuchennym. Kurczaka podawaj z jogurtem wymieszanym z miętą lub innymi sosami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Skoro niegotujący facet sobie poradził, to musi być szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zjadłam ze smakiem
Marta
Danie idealne dla niejadków.

Powiązane przepisy