Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pomarańczowo-marchewkowe batony sandwich

Pomarańczowo-marchewkowe batony sandwich
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Energetyczne, beztłuszczowe batony sandwich z płatków jęczmiennych, marchewki i bakalii przełożone masą budyniową na świeżym soku pomarańczowym

Składniki

200 g płatki jęczmienne błyskawiczne
150 g starta marchewka
200 g drobno pokrojone suszone daktyle
100 g zmielone migdały
3 łyżka siemię lniane
2 łyżka smażona skórka pomarańczowa
1 łyżka miód
2 szt. białko jaj
300 ml sok pomarańczowy świeżowyciskany
3 szt. żółtka jaj
1 łyżka cukier
55 g skrobia kukurydziana

Opis wykonania

Wymieszać płatki jęczmienne z siemieniem lnianym, bakaliami, miodem i białkami. Dwie jednakowe blaszki o wymiarach 14x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i równomiernie rozłożyć na dnie foremek, lekko dociskając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Wystudzić w formie. Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Cały czas ucierając wlać sok pomarańczowy. Postawić garnek na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając by masa się nie przypaliła. Do gorącej masy dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Przełożyć na upieczone ciasto. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim ciastem. Przycisnąć deseczką i obciążyć. Zimne wstawić na godzinę do lodówki aby masa stężała, a następnie pokroić na prostokątny.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych