


Energetyczne, beztłuszczowe batony sandwich z płatków jęczmiennych, marchewki i bakalii przełożone masą budyniową na świeżym soku pomarańczowym
Wymieszać płatki jęczmienne z siemieniem lnianym, bakaliami, miodem i białkami. Dwie jednakowe blaszki o wymiarach 14x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i równomiernie rozłożyć na dnie foremek, lekko dociskając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Wystudzić w formie. Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Cały czas ucierając wlać sok pomarańczowy. Postawić garnek na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając by masa się nie przypaliła. Do gorącej masy dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Przełożyć na upieczone ciasto. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim ciastem. Przycisnąć deseczką i obciążyć. Zimne wstawić na godzinę do lodówki aby masa stężała, a następnie pokroić na prostokątny.