Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem
4 porcje
45 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Proponuję przepis na zdrową i lekką przekąskę z faszerowanych pomidorów. Farsz jest troszkę nietypowy, jego głównym składnikiem jest kasza jaglana. Takie szybkie przekąski są idealne na lunch lub imprezy.
Składniki
6 szt. dojrzałe pomidory
1/2 szklanka kasza jaglana
1 szklanka bulion
1 szt. puszka tuńczyka w oleju
3 łyżka serek śmietankowy
1/2 szt. sok z cytryny
1 łyżeczka sól morska
1/4 łyżeczka pieprz
Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem
Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pomidory myjemy i odcinamy górną część, odkładając ja na bok. Pomidory wydrążamy, posypujemy w środku solą i ustawiamy do góry nogami, aby pozbyć się nadmiaru soku. Kaszę wsypujemy do garnuszka, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały bulion. Gdy kasza będzie gotowa odstawiamy ją do przestudzenia. Do miski wkładamy tuńczyka z olejem, dodajemy kaszę, serek, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowanym farszem wypełniamy pomidory. Na wierzch nakładamy odcięte kapelusiki.
Komentarze