Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem

Opis wykonania

Proponuję przepis na zdrową i lekką przekąskę z faszerowanych pomidorów. Farsz jest troszkę nietypowy, jego głównym składnikiem jest kasza jaglana.

Pomidory myjemy i odcinamy górną część, odkładając ja na bok. Pomidory wydrążamy, posypujemy w środku solą i ustawiamy do góry nogami, aby pozbyć się nadmiaru soku.
Kaszę wsypujemy do garnuszka, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały bulion. Gdy kasza będzie gotowa odstawiamy ją do przestudzenia.
Do miski wkładamy tuńczyka z olejem, dodajemy kaszę, serek, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowanym farszem wypełniamy pomidory. Na wierzch nakładamy odcięte kapelusiki.