Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Prażony rabarbar z jabłkami

Opis wykonania

Prażony rabarbar z cukrem, jabłkami i cynamonem.

Rabarbar umyć, obrać i obciąć oba końce. Grube pędy przekroić wzdłuż, następnie pokroić na kawałki. Rabarbar włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania, posypać cukrem i potrząsnąć. Jabłka umyć, wykroić szypułkę i obrać. Dopiero krótko przed przygotowaniem jabłka podzielić na ćwiartki i pokroić w plasterki. Dodać do rabarbaru wraz z laska cynamonu. Gdy owoce puszczą nieco soku, gotować je na parze, jak podano poniżej.



 



Sposób nastawiania:



Piekarnik parowy, gotowanie na parze,100⁰C, 3-5 minut.



Wariant: zamiast laski cynamonu można do gotowania włożyć kawałek pokrojonej laski wanilii. Jabłka można zastąpić pokrojonym bananem lub 300 g truskawek. Wówczas deser będzie słodszy.



Wskazówka: prażone owoce można przygotować również używając programu ”Wypieki, desery", "Owoce prażone".