Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prażony rabarbar z cukrem, jabłkami i cynamonem. Pyszny deser z rabarbarem!

Składniki

800 g rabarbaru
150 g cukru
małe jabłka
laska cynamonu

Opis wykonania

Rabarbar umyć, obrać i obciąć oba końce. Grube pędy przekroić wzdłuż, następnie pokroić na kawałki. Rabarbar włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania, posypać cukrem i potrząsnąć. Jabłka umyć, wykroić szypułkę i obrać. Dopiero krótko przed przygotowaniem jabłka podzielić na ćwiartki i pokroić w plasterki. Dodać do rabarbaru wraz z laska cynamonu. Gdy owoce puszczą nieco soku, gotować je na parze, jak podano poniżej.

 

Sposób nastawiania:

Piekarnik parowy, gotowanie na parze,100⁰C, 3-5 minut.

Wariant: zamiast laski cynamonu można do gotowania włożyć kawałek pokrojonej laski wanilii. Jabłka można zastąpić pokrojonym bananem lub 300 g truskawek. Wówczas deser będzie słodszy.

Wskazówka: prażone owoce można przygotować również używając programu ”Wypieki, desery", "Owoce prażone".

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych