Prażony rabarbar z jabłkami
4 porcje
20 min
Średnie
Składniki
Prażony rabarbar z jabłkami
Prażony rabarbar z jabłkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rabarbar umyć, obrać i obciąć oba końce. Grube pędy przekroić wzdłuż, następnie pokroić na kawałki. Rabarbar włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania, posypać cukrem i potrząsnąć. Jabłka umyć, wykroić szypułkę i obrać. Dopiero krótko przed przygotowaniem jabłka podzielić na ćwiartki i pokroić w plasterki. Dodać do rabarbaru wraz z laska cynamonu. Gdy owoce puszczą nieco soku, gotować je na parze, jak podano poniżej.
Sposób nastawiania:
Piekarnik parowy, gotowanie na parze,100⁰C, 3-5 minut.
Wariant: zamiast laski cynamonu można do gotowania włożyć kawałek pokrojonej laski wanilii. Jabłka można zastąpić pokrojonym bananem lub 300 g truskawek. Wówczas deser będzie słodszy.
Wskazówka: prażone owoce można przygotować również używając programu ”Wypieki, desery", "Owoce prażone".
Komentarze