Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Quiche Lorraine z bobem

Opis wykonania

Gotowi na kulinarną przygodę? Dziś przygotujemy Quiche Lorraine, tradycyjne francuskie danie... z nutką fantazji. Tarta z kruchym ciastem, wypełniona smakowitym farszem z boczku, sera i jaj, którą uzupełnimy pysznym bobem. Idealna na każdą porę dnia!

Quiche Lorraine z bobem - krok 1

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy razem – pracę znacznie przyspieszy Ci robot kuchenny. Ciasto schładzamy ok. 30 min w lodówce. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty o średnicy ok. 25 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut, góra-dół. Najlepiej z obciążeniem, żeby ciasto nie wyrosło.

Quiche Lorraine z bobem - krok 2

Bób gotujemy przez ok. 15–20 min do momentu zmięknięcia ziaren.

Quiche Lorraine z bobem - krok 3

Pora kroimy na plasterki, boczek w kostkę i podsmażamy razem na patelni do zarumienienia. Ugotowany bób obieramy z łupinek i dodajemy na patelnię. Chwilę razem podsmażamy.

Quiche Lorraine z bobem - krok 4

Farsz wykładamy na upieczony kruchy spód.

Quiche Lorraine z bobem - krok 5

Śmietankę łączymy ze śmietaną i jajkami. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie masą zalewamy farsz. Na wierzch ścieramy ser i ozdabiamy kilkoma ziarenkami bobu. Posypujemy solą i pieprzem.

Quiche Lorraine z bobem - krok 6

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45 minut, góra-dół, do zarumieniania.

Bosch do kuchni