Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Ola Tatka awatar_ola
Gotowi na kulinarną przygodę? Dziś przygotujemy Quiche Lorraine, tradycyjne francuskie danie... z nutką fantazji. Tarta z kruchym ciastem, wypełniona smakowitym farszem z boczku, sera i jaj, którą uzupełnimy pysznym bobem. Idealna na każdą porę dnia!

Składniki

kruche ciasto:
2 szklanka mąki pszennej
0,5 łyżeczka soli
150 g masła
1 szt. jajko
farsz:
400 g bobu
1 szt. pora (biała część)
150 g boczku wędzonego
100 g sera Gruyère
100 ml śmietanki 30%
200 g śmietany 18%
3 szt. jajka
do smaku sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
366.8 kcal
Tłuszcz
26.4 g
Węglowodany
19.6 g
Błonnik
11.9 g
Białko
2.6 g
Sól
0.9 g

Opis wykonania

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy razem – pracę znacznie przyspieszy Ci robot kuchenny. Ciasto schładzamy ok. 30 min w lodówce. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty o średnicy ok. 25 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut, góra-dół. Najlepiej z obciążeniem, żeby ciasto nie wyrosło.

Bób gotujemy przez ok. 15–20 min do momentu zmięknięcia ziaren.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Pora kroimy na plasterki, boczek w kostkę i podsmażamy razem na patelni do zarumienienia. Ugotowany bób obieramy z łupinek i dodajemy na patelnię. Chwilę razem podsmażamy.

Farsz wykładamy na upieczony kruchy spód.

Śmietankę łączymy ze śmietaną i jajkami. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie masą zalewamy farsz. Na wierzch ścieramy ser i ozdabiamy kilkoma ziarenkami bobu. Posypujemy solą i pieprzem.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45 minut, góra-dół, do zarumieniania.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych