Quiche Lorraine z bobem

12 porcje
120 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Quiche Lorraine z bobem
Quiche Lorraine z bobem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy razem – pracę znacznie przyspieszy Ci robot kuchenny. Ciasto schładzamy ok. 30 min w lodówce. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty o średnicy ok. 25 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut, góra-dół. Najlepiej z obciążeniem, żeby ciasto nie wyrosło.

Bób gotujemy przez ok. 15–20 min do momentu zmięknięcia ziaren.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.


Pora kroimy na plasterki, boczek w kostkę i podsmażamy razem na patelni do zarumienienia. Ugotowany bób obieramy z łupinek i dodajemy na patelnię. Chwilę razem podsmażamy.

Farsz wykładamy na upieczony kruchy spód.

Śmietankę łączymy ze śmietaną i jajkami. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie masą zalewamy farsz. Na wierzch ścieramy ser i ozdabiamy kilkoma ziarenkami bobu. Posypujemy solą i pieprzem.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45 minut, góra-dół, do zarumieniania.
Komentarze