Ramequins

4 porcje
Średnie
Szwajcarski suflet chlebowy z gotowaną szynką, szczypiorkiem i serem.
Składniki
kromek chleba tostowego
plastrów chudej, gotowanej szynki
plasterków sera Greyerzer lub Emmentaler
masło do nasmarowania formy
2-3 łyżka szczypiorku
Polewa:
200 ml mleka
100 ml słodkiej śmietany
jaja
1/4 łyżeczka soli
biały pieprz, świeżo utarta gałka muszkatołowa
Ramequins
Ramequins
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na kromkach chleba tostowego położyć szynkę i ser, przeciąć na pół. Dachówkowo ułożyć warstwami w nasmarowanej formie sufletowej. Zmieszać wszystkie składniki na polewę. Równomiernie rozprowadzić na kromkach chleba. Piec w podany sposób. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 170-190⁰C oraz mikrofalówka 180 W, 25-30 minut.
Komentarze