


Rogaliki drożdżowe to doskonały pomysł na pyszny podwieczorek, zarówno w tygodniu po ciężkim dniu, jak i po niedzielnym obiedzie, w charakterze deseru. Przygotowuje się równie szybko, jak później zjada. Rogaliki drożdżowe można podawać z ulubionym dżemem albo konfiturą, lub też ze świeżymi owocami sezonowymi.
Połowę porcji letniego mleka utrzyj z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami mąki. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj pozostałe mleko, mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, jajka oraz roztopioną margarynę. Całość zagnieć i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Tak gotowe ciasto drożdżowe odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto rozdziel na 6 równych części i każdą z nich rozwałkuj na okrągłe placki. Następnie każdy kawałek podziel na trójkąty. Na każdym z nich połóż czubatą łyżkę dżemu, a następnie zwiń ciasto ku środkowi, tworząc kształt rogali.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rogaliki, posmaruj białkiem. Piecz około 20-25 minut do wyrośnięcia w temperaturze 200 stopni. Ostudzone rogaliki drożdżowe posyp cukrem pudrem.