Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rogaliki drożdżowe to doskonały pomysł na pyszny podwieczorek, zarówno w tygodniu po ciężkim dniu, jak i po niedzielnym obiedzie, w charakterze deseru. Przygotowuje się równie szybko, jak później zjada. Rogaliki drożdżowe można podawać z ulubionym dżemem albo konfiturą, lub też ze świeżymi owocami sezonowymi.

Składniki

3 szklanki mąki
2 jajka
½ szklanki cukru
¾ szklanki mleka
3 dag drożdży
½ kostki margaryny
Białko do posmarowania ciasta
10-15 dag dżemu
Cukier puder

Opis wykonania

Połowę porcji letniego mleka utrzyj z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami mąki. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj pozostałe mleko, mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, jajka oraz roztopioną margarynę. Całość zagnieć i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Tak gotowe ciasto drożdżowe odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh

Gotowe ciasto rozdziel na 6 równych części i każdą z nich rozwałkuj na okrągłe placki. Następnie każdy kawałek podziel na trójkąty. Na każdym z nich połóż czubatą łyżkę dżemu, a następnie zwiń ciasto ku środkowi, tworząc kształt rogali.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rogaliki, posmaruj białkiem. Piecz około 20-25 minut do wyrośnięcia w temperaturze 200 stopni. Ostudzone rogaliki drożdżowe posyp cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
U mnie z powidłami śliwkowymi. Przepis bardzo dobry.
Aleksandra J
Bardzo dobre 😊
fiziowaaa
Wszyscy w domu zachwyceni, pycha