Rogaliki drożdżowe z dżemem
6 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Rogaliki drożdżowe z dżemem
Rogaliki drożdżowe z dżemem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Połowę porcji letniego mleka utrzyj z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami mąki. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj pozostałe mleko, mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, jajka oraz roztopioną margarynę. Całość zagnieć i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Tak gotowe ciasto drożdżowe odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Gotowe ciasto rozdziel na 6 równych części i każdą z nich rozwałkuj na okrągłe placki. Następnie każdy kawałek podziel na trójkąty. Na każdym z nich połóż czubatą łyżkę dżemu, a następnie zwiń ciasto ku środkowi, tworząc kształt rogali.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rogaliki, posmaruj białkiem. Piecz około 20-25 minut do wyrośnięcia w temperaturze 200 stopni. Ostudzone rogaliki drożdżowe posyp cukrem pudrem.
Komentarze