Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Rolada kolorowa na pesto pietruszkowym z kuskusem

Opis wykonania

Rolada z kurczaka i indyka wygląda znakomicie i smakuje wyśmienicie. Chili wyostrza jej smak, a łagodzi ją szpinak.

Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. Fileta doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną wcześniej i odciśnięta bułkę, jajko i mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, szpinak i doprawiamy solą, pieprzem, całość mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Na całym plastrze kurczaka rozsmarowujemy mięso mielone, na długości dodajemy w jednej linii serek.
Całość zwijamy jak roladę, która przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową. Folię zwijamy jak cukierek. Czynność tą powtarzamy z drugą częścią mięsa. Rolady gotujemy ok. 30 min. na parze.
Kuskus mieszamy z 1 łyżką oliwy i gotujemy na parze. Dzięki temu będzie sypki. Możemy również przygotować go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Ziarna słonecznika i dyni miksujemy (nie za drobno) i prażymy na suchej patelni z szczyptą soli. Ugotowany kuskus łączymy z uprażonymi ziarnami.
Oliwki, nać pietruszki (umyta i osuszoną), 3 łyżki oliwy, sok z cytryny, miksujemy przy pomocy blendera na gładką pastę. Na talerz przekładamy pesto pietruszkowe, na którym układamy pokrojoną po skosie roladę i kuskus z ziarnami. Dodajemy papryczkę przekrojoną na ćwiartki