Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Roladki z grillowanego bakłażana faszerowane jagnięciną, serkiem kozim i świeżą miętą z sosem miętowym

Opis wykonania

Mielona jagnięcina z serkiem kozim i sosem miętowym w roladkach z grillowanego bakłażana.

1

Umyte bakłażany przekrój wzdłuż, w plastry o grubości ok. 0,7 cm. Plastry posyp solą z każdej strony i odstaw. Po 10 minutach umyj je i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyj oliwą z oliwek i lekko posól. 

2

Na mocno rozgrzany grill połóż plastry bakłażana i grilluj z każdej strony ok. 2-3 minuty.

3

Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oliwy z oliwek, na moment wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie możesz go zbyt mocno przysmażyć, będzie wtedy gorzki), mieloną jagnięcinę, sos sojowy oraz Tabasco. Smaż całość do lekkiego zarumienienia mięsa, dopraw solą i pieprzem.

4

Świeże liście mięty pokrój w paski i wymieszaj z lekko przestudzonym mięsem.

5

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni w termoobiegu.

6

Na każdym zgrillowanym plasterze bakłażana ukłóż usmażoną jagnięcinę, w zależności od wielkości plastra- 1- 2 łyżki, dodaj łyżeczkę serka naturalnego koziego. Całość zawiń w roladkę. Do utrzymania formy roladek możesz użyć wykałaczek.

7

Roladki ułóż w wysmarowanym oliwą z oliwek naczyniu do zapiekania. Wrzuć je następnie do rozgrzanego piekarnika na jakieś 12-15 minut. Gotowe danie podawaj z sosem miętowym.