Jagnięcina
Jagnięcina – co to za mięso? Mięso młodego barana, który ma między 6 a 12 miesiącem życia to właśnie jagnięcia. Wydzielić można kilka części mięsa, a najchętniej przyrządzane to:...
Czytaj więcej
Jagnięcina – co to za mięso?
Mięso młodego barana, który ma między 6 a 12 miesiącem życia to właśnie jagnięcia. Wydzielić można kilka części mięsa, a najchętniej przyrządzane to:
-
polędwica,
-
łopatka,
-
schabik,
-
udziec,
-
kotleciki,
-
żeberka.
Mięso to można smażyć, grillować, piec i dusić. 100g jagnięciny to 282 kcal.
Jagnięcina – właściwości
Ten rodzaj mięsa charakteryzuje się wysoką zawartością białka. Zawiera potas, żelazo, sód i cynk. Jagnięcina jest także bogata w witaminy, m.in.: B1, B2, B12 i PP oraz wykazuje działanie antynowotworowe. Mięso to polecane jest dzieciom.
Jak przyrządzić jagnięcinę?
Z powodu zawartości charakterystycznego tłuszczu, jagnięcina ma bardzo specyficzny smak, za którym wiele osób nie przepada. Aby się go pozbyć, wystarczy wyciąć cały tłuszcz przed obróbką. Należy również pamiętać, by nie smażyć zimnego mięsa – w trakcie obróbki termicznej powinno mieć temperaturę pokojową. Z kolei przed podaniem jagnięcina powinna odpocząć – po usmażeniu wystarczy 5 minut, natomiast po pieczeniu będzie to 20-30 min. Warto doprawiać mięso świeżymi ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem, oregano czy miętą.
Dania z jagnięciny
Co zrobić z jagnięciny? Pomysłów jest wiele, lecz kilka z nich to prawdziwe klasyki, np. udziec jagnięcy w sosie ziołowym (może być z jałowca) lub jednogarnkowa potrawka z warzywami i delikatnym mięsem, jakim jest jagnięcina. Przepisy zagraniczne pozwolą przygotować turecki kebab, musakę z bakłażanem i jagnięciną czy tradycyjne angielskie ciasto pasterskie. Spróbuj!