Roladki z grillowanego bakłażana
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Roladki z grillowanego bakłażana
Roladki z grillowanego bakłażana
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Umyte bakłażany przekrój wzdłuż, w plastry o grubości ok. 0,7 cm. Plastry posyp solą z każdej strony i odstaw. Po 10 minutach umyj je i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyj oliwą z oliwek i lekko posól.
Na mocno rozgrzany grill połóż plastry bakłażana i grilluj z każdej strony ok. 2-3 minuty.
Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oliwy z oliwek, na moment wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie możesz go zbyt mocno przysmażyć, będzie wtedy gorzki), mieloną jagnięcinę, sos sojowy oraz Tabasco. Smaż całość do lekkiego zarumienienia mięsa, dopraw solą i pieprzem.
Świeże liście mięty pokrój w paski i wymieszaj z lekko przestudzonym mięsem.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni w termoobiegu.
Na każdym zgrillowanym plasterze bakłażana ukłóż usmażoną jagnięcinę, w zależności od wielkości plastra- 1- 2 łyżki, dodaj łyżeczkę serka naturalnego koziego. Całość zawiń w roladkę. Do utrzymania formy roladek możesz użyć wykałaczek.
Roladki ułóż w wysmarowanym oliwą z oliwek naczyniu do zapiekania. Wrzuć je następnie do rozgrzanego piekarnika na jakieś 12-15 minut. Gotowe danie podawaj z sosem miętowym.
Komentarze