Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Mielona jagnięcina z serkiem kozim i sosem miętowym w roladkach z grillowanego bakłażana.

Składniki

6 większych bakłażanów
1 kg mielonej jagnięciny
4 serki naturalne (miękkie) kozie
10 ząbków czosnku
Oliwa oliwek
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki Tabasco
Garść listków świeżej mięty
Oliwa oliwek
Sól

Sos miętowy:
3 duże kubki jogurtu greckiego
3 garści świeżej mięty
Sól do smaku

Opis wykonania

Umyte bakłażany przekrój wzdłuż, w plastry o grubości ok. 0,7 cm. Plastry posyp solą z każdej strony i odstaw. Po 10 minutach umyj je i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyj oliwą z oliwek i lekko posól. 

Na mocno rozgrzany grill połóż plastry bakłażana i grilluj z każdej strony ok. 2-3 minuty.

Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oliwy z oliwek, na moment wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie możesz go zbyt mocno przysmażyć, będzie wtedy gorzki), mieloną jagnięcinę, sos sojowy oraz Tabasco. Smaż całość do lekkiego zarumienienia mięsa, dopraw solą i pieprzem.

Świeże liście mięty pokrój w paski i wymieszaj z lekko przestudzonym mięsem.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni w termoobiegu.

Na każdym zgrillowanym plasterze bakłażana ukłóż usmażoną jagnięcinę, w zależności od wielkości plastra- 1- 2 łyżki, dodaj łyżeczkę serka naturalnego koziego. Całość zawiń w roladkę. Do utrzymania formy roladek możesz użyć wykałaczek.

Roladki ułóż w wysmarowanym oliwą z oliwek naczyniu do zapiekania. Wrzuć je następnie do rozgrzanego piekarnika na jakieś 12-15 minut. Gotowe danie podawaj z sosem miętowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych