Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Roladki z grillowanego bakłażana

Opis wykonania

Mielona jagnięcina z serkiem kozim i sosem miętowym w roladkach z grillowanego bakłażana.

  1. Umyte bakłażany przekrój wzdłuż, w plastry o grubości ok. 0,7 cm. Plastry posyp solą z każdej strony i odstaw. Po 10 minutach umyj je i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyj oliwą z oliwek i lekko posól. 

  2. Na mocno rozgrzany grill połóż plastry bakłażana i grilluj z każdej strony ok. 2-3 minuty.

  3. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oliwy z oliwek, na moment wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie możesz go zbyt mocno przysmażyć, będzie wtedy gorzki), mieloną jagnięcinę, sos sojowy oraz Tabasco. Smaż całość do lekkiego zarumienienia mięsa, dopraw solą i pieprzem.

  4. Świeże liście mięty pokrój w paski i wymieszaj z lekko przestudzonym mięsem.

  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni w termoobiegu.

  6. Na każdym zgrillowanym plasterze bakłażana ukłóż usmażoną jagnięcinę, w zależności od wielkości plastra- 1- 2 łyżki, dodaj łyżeczkę serka naturalnego koziego. Całość zawiń w roladkę. Do utrzymania formy roladek możesz użyć wykałaczek.

  7. Roladki ułóż w wysmarowanym oliwą z oliwek naczyniu do zapiekania. Wrzuć je następnie do rozgrzanego piekarnika na jakieś 12-15 minut. Gotowe danie podawaj z sosem miętowym.

Bosch do kuchni