Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z cieciorką

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z cieciorką
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Idealna zupa na chłodne wieczory. Słodka marchewka, ostre chilli i specyficzny smak cieciorki zwieńczony świeża natką pietruszki? To musi się udać! Dobre zupy to takie, po których nie trzeba jeść drugiego dania- ta taka właśnie jest!

Składniki

pęczek włoszczyzny
1 kg marchewki
2 szt. ziemniaki
1 szklanka ciecierzyca
1 łyżeczka sól
0,5 łyżeczka pieprz czarny
1 łyżeczka papryka słodka
1 szczypta chilli
1 łyżeczka pietruszka suszona
100 ml śmietanka
1 szt. pęczek pietruszki
4 szklanka woda
1 szt. bire
2 szt. liść laurowy
2 szt. czarny pieprz ziarnka
2 szt. ziele angielskie
1 szt. ząbek czosnku

Opis wykonania

Dzień wcześniej należy namoczyć cieciorkę, następnie gotować ok. godziny na wolnym ogniu wg przepisu. Włoszczyznę i czosnek obieram, myję wrzucam do gotującej się wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu wywar warzywny. Obieram marchewkę, myję, kroję na małe kawałki, to samo robię z ziemniakami. P0 30 min gotowania się wywaru, wyławiam i wyrzucam wygotowane warzywa, dodaję kilogram marchewki oraz ziemniaki. Gotuję do miękkości. Doprawiam do smaku. Przed blendowaniem wyjmuję z zupy, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Zdejmuję z ognia i blenderem rozdrabniam, by zupa uzyskała konsystencję kremu. Wstawiam ponownie na ogień, dodaję cieciorkę oraz powoli śmietankę. Mieszam, doprawiam do smaku. Podaję z dodatkiem świeżej natki pietruszki oraz serkiem pleśniowym brie lub camambert. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wygląda przepysznie