Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Słodkie ziemniaki są doskonałym dodatkiem do mięs i ryb.

Składniki

1 szt. batat
1 szt. pomarańcza
1,5 cm kawałek imbiru lub 2 łyżeczki suszonego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 szczypta chili
2-3 krople tabasco

Opis wykonania

Naturalna słodycz złamana nuta pikanterii nie tylko przyjemnie rozgrzeje w chłodny dzień, ale również wspaniale podkreśli smak mięsa lub ryby.

Opis przygotowania

Batata obierz i gotuj w wodzie, aż do miękkości. Widelec powinien z łatwością się wbijać. Gdy ziemniaki będą się gotowały, zetrzyj na tarce imbir i obierz pomarańczę. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj do nich obraną pomarańczę, imbir i przyprawy. Całość zmiksuj na gładką masę.

TIP

Zamiast gotować w wodzie słodkie ziemniaki, możesz upiec je w piekarniku.
Aby nadać puree bardziej azjatyckiego smaku, dodaj łyżeczkę kuminu oraz szczyptę prażonych i zmielonych nasion czarnuszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych