Rozgrzewające puree z batatów
4 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Rozgrzewające puree z batatów
Rozgrzewające puree z batatów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Naturalna słodycz złamana nuta pikanterii nie tylko przyjemnie rozgrzeje w chłodny dzień, ale również wspaniale podkreśli smak mięsa lub ryby.
Opis przygotowania
Batata obierz i gotuj w wodzie, aż do miękkości. Widelec powinien z łatwością się wbijać. Gdy ziemniaki będą się gotowały, zetrzyj na tarce imbir i obierz pomarańczę. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj do nich obraną pomarańczę, imbir i przyprawy. Całość zmiksuj na gładką masę.
TIP
Zamiast gotować w wodzie słodkie ziemniaki, możesz upiec je w piekarniku.
Aby nadać puree bardziej azjatyckiego smaku, dodaj łyżeczkę kuminu oraz szczyptę prażonych i zmielonych nasion czarnuszki.
Komentarze