Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bataty przyprawione curry i papryką z dodatkiem awocado.

Składniki

1 kg batatów
1/2 łyżeczka papryki w proszku
1/2 łyżeczka curry w proszku
2 łyżka oliwy
sól
dojrzałe awocado
strączek czerwonego chilli
sok z jednej limonki
czarny pieprz

Opis wykonania

Rozgrzać komorę gotowania. Bataty umyć, wyszorować, przeciąć wzdłuż i pokroić w wygodne do jedzenia części. Włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Paprykę i curry wymieszać z olejem i przyprawić nimi bataty. Następnie piec zgodnie z przepisem, na koniec posolić.

W międzyczasie umyć owoce awokado, obrać i wyjąć pestkę. Awokado pokroić w drobną kostkę i rozgnieść widelcem. Strączek chili przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić na cienkie paski. Wymieszać z kremem awokado. Do smaku doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podawać wraz z batatami.

Piekarnik parowy: gorące powietrze + gotowanie na parze, 180⁰C w rozgrzanym piekarniku, 15-20 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
bsylvia
Bardzo dobre, warto przygotować - polecam!