Ruloniki z cukinii i bakłażana z mozzarellą
3 porcje
60 min
Łatwe
Smakują obłędnie, pyszna mozzarella i pomidory z ziołami świetnie współgrają z cukinią i bakłażanem
Składniki
1 szt. cukinia
1 szt. bakłażan
500 ml passata pomidorowa
1 szt. czosnek
pół szt. cebula
1 garść tymianek
1 szt. mozzarella
100 g ser żółty
25 ml oliwa z oliwek
1 szt. peperoncino
Ruloniki z cukinii i bakłażana z mozzarellą
Ruloniki z cukinii i bakłażana z mozzarellą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bakłażana kroimy w plastry i solimy by pozbyć się goryczki. Cukinię obieraczką do warzyw kroimy we wstążki. Ser żółty scieramy na tarcę, a mozzarellę kroimy w plastry.
1. Na patelni podsmażamy cebulkę i czosnek
2. Dodajemy passatę pomidorową, peperoncino, sól, pieprz i zioła. Dusimy, aż sos zgęstnieje.
połowę przygotowanego sosu wylewamy na dno naczynia.
3. Bakłażana doprawiamy pieprzem i ziołami, następnie układamy na nim plaster mozzarelli i całość zawijamy wstążką z cukinii.
4. Tak przygotowane ruloniki układamy w naczyniu. Całość zalewamy resztą sosu. i posypujemy tartym serem oraz tymiankiem. Skrapiamy wszystko oliwą.
Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Komentarze