Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rustykalna pizza na cieście chlebowym

Rustykalna pizza na cieście chlebowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pizza włoska do danie, które lubią niemal wszyscy. Wspaniała rustykalna pizza jak z pieca chlebowego. Bardzo delikatne, aromatyczne ciasto z wielkimi dziurami.

Składniki

250 g Mąka pszenna chlebowa typ 750
175 g Ciepła woda
5 g Sól
1 g Suche drożdże

Opis wykonania

Mąkę przesiej przez sito. Dodaj ciepłą wodę, zmieszaj i pozostaw na około 20 minut. Dodaj sól i drożdże i wymieszaj aby składniki się połączyły. Odstaw na kilka minut i ponownie wyrób. Pozostaw w misce pod przykryciem na około 6 godzin w temp. pokojowej. Na początku fermentacji trzeba ciasto przebijać co około 30 minut - dwa trzy razy. Jest dość wilgotne więc na pierwsze dwa przebicia można oprószyć ciasto mąką. Po fermentacji wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Uformuj kulkę. Pozostaw na około dwie godziny w temperaturze pokojowej - ciasto stanie się bardzo plastyczne ale wciąż dość silne. Około 15 minut przed końcem dojrzewania nagrzej piekarnik do temperatury 250st.C z blaszką, lub wcześniej jeśli z kamieniem do pizzy. Przełóż ciasto na mocno oprószoną mąką deskę, rozpłaszcz i rozciągaj aby uformować cienki placek - delikatnie aby nie potargać. Nałóż dodatki - odrobinę oliwy, sosu pomidorowego, kilka pomidorków koktajlowych, kilka oliwek, kawałki sera mozzarella. Dopraw bazylią, oregano, solą - wg gustu. Spryskaj piec wodą aby wytworzyć parę i zsuń pizzę z deski do rozgrzanego pieca. Piecz przez około 6 minut (dół + termoobieg) na półce 1/3 od dołu, po tym czasie przełącz piekarnik na tryb grilla temp. 300st.C i przełóż pizzę na połkę 1/3 od góry i dopiekaj kolejne 2 minuty. Obserwuj pizzę, aby jej nie spalić.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Przetestowałem przepis na ciasto i jestem pozytywnie zaskoczony. Można jeść z samym sosem. U mnie trochę więcej dodatków;)
Patrycja Lewandowska
Fajny przepis i prostu przepis. Nie sądziłam, że ciasto na pizze się uda, a jednak :)
Radosław
Zrobiona ponownie, bardzo smaczna :)
Ewusia1222
Idealne ciasto do pizzy czosnkowej: nakładam masło czosnkowo- pietruszkowe, na to sypię dużą ilość sera mozzarella. Pycha- polecam!
bsylvia
Bardzo smaczna pizza, przepis na ciasto zdecydowanie warto przygotować. Polecam!