Sandacz
Sandacz to drapieżnik wśród ryb. Należy do rodziny okoniowatych i w kuchni staropolskiej zajmował bardzo ważne miejsce. Był uważany za jedną z najszlachetniejszych ryb, dlatego nie mogło go również...
Czytaj więcej
Sandacz to drapieżnik wśród ryb. Należy do rodziny okoniowatych i w kuchni staropolskiej zajmował bardzo ważne miejsce. Był uważany za jedną z najszlachetniejszych ryb, dlatego nie mogło go również zabraknąć na wigilijnym stole. Wówczas rybę tę podawano na różne sposoby: pieczoną, faszerowaną, w galarecie lub smażoną. Aby jednak zachować jak najwięcej właściwości odżywczych, najlepiej ją upiec lub ugotować na parze. Dzięki temu nie pozbawimy sandacza białka oraz witamin E i A, które pozytywnie wpływają na skórę, paznokcie i włosy. Co więcej, sandacz to także źródło kwasów omega-3, które zwalczają nadmiar cholesterolu i pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia. Do dzisiaj sandacza przyrządza się na wiele sposobów i serwuje w towarzystwie dodatków, które podkreślają jego wyjątkowy, delikatny smak.
Jak przyrządzić sandacza by smakował wyśmienicie?
Sandacz to wyjątkowa ryba. Charakteryzuje się delikatnym i chudym mięsem o lekko maślanym smaku. Aby podkreślić naturalny smak ryby, przed obróbką termiczną należy ją zamarynować. W tym celu warto wykorzystać oliwę, czosnek, sok z cytryny, koperek, natkę pietruszki, rozmaryn lub estragon. Sandacz w marynacie powinien znajdować się od 30 do 60 minut. Następnie można przejść do obróbki termicznej, której czas uzależniony jest od wielkości kawałków ryby. W przypadku smażenia będzie to kilka do kilkunastu minut, a w przypadku pieczenia nawet 30 minut.
Przepisy na sandacza
Mięso sandacza można przyrządzić na wiele sposobów. Z powodzeniem można je piec, smażyć, zapiekać oraz gotować. Nadaje się również do marynowania w occie oraz przygotowania w galarecie. Z sandacza można ugotować również wyjątkowo smaczną zupę rybną. W daniach obiadowych warto połączyć go z pomidorami lub sosem śmietanowym. Dodatek ziół, soku z cytryny, masła, cebuli, czosnku lub boczku wzbogaci smak delikatnego mięsa sandacza. Doskonale smakuje on także w towarzystwie grzybów takich jak kurki, borowiki, prawdziwki czy pieczarki. Ciekawym połączeniem smakowym jest przyrządzenie sandacza z jabłkami. Słodko-kwaśny miąższ jabłek znakomicie komponuje się z rybą.
Nasze pomysłu na sandacza to:
-
Filet z sandacza z ziemniaczano-chrzanowym puree
-
Sandacz pieczony w ziołach
-
Sandacz z boczkiem i soczewicą
-
Bulion rybny