SANDACZ/KALAFIOR/WIŚNIA/PESTKI DYNI
2 porcje
50 min
Średnie
Smażony sandacz z kalafiorem na maśle palonym oraz w formie pure z konfiturą z wiśni i pestkami dyni.
Składniki
300 g Sandacz
1 szt. Kalafior
0,5 l Mleko
4 łyżka Masło
1 szczypta Gałka muszkatołowa
1 szczypta Sól morska
1 łyżeczka Sól
300 g Wiśnie
4 łyżka Cukier
1 garść Pestki Dyni
1 szczypta Kardamon
2 łyżka Oliwa
SANDACZ/KALAFIOR/WIŚNIA/PESTKI DYNI
SANDACZ/KALAFIOR/WIŚNIA/PESTKI DYNI
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. 2/3 kalafiora kroimy bardzo drobno i gotujemy z mlekiem, 2 łyżkami masła i 2/3 łyżeczki soli, Kiedy kalafior zmięknie miksujemy na gładkie pure.
2. 1/3 kalafiora wykrajamy na małe różyczki które przekrawamy wzdłuż na pół, solimy 1/3 łyżeczki soli i smażymy pod przykryciem na 2 łyżkach masła, aż kalafior będzie al-dente. Masło powinno się spalić i uzyskać brązowy kolor.
3. Wiśnie gotujemy w rondlu z cukrem i kardamonem. Cukier sprawi, że wiśnie szybciej wypuszczą sok. Gotujemy około 15-20 minut, aż uzyskamy konfiturę.
4. Sandacza porcjujemy i smażymy na oliwie od strony skóry. Kontrolując stopień wysmażenia, kiedy 80-90% mięsa zetnie się przewracamy na drugą stronę na parę chwil.
5. Wszystkie elementy dania wykładamy na talerz wraz z drobno posiekanymi pestkami dyni.
GOTOWE !!! :)
Komentarze