SANDACZ/KALAFIOR/WIŚNIA/PESTKI DYNI
                                            2 porcje
50 min
Średnie
                    Smażony sandacz z kalafiorem na maśle palonym oraz w formie pure z konfiturą z wiśni i pestkami dyni.
                
                Składniki
300 g Sandacz
                                                            1 szt. Kalafior
                                                            0,5 l Mleko
                                                            4 łyżka Masło
                                                            1 szczypta Gałka muszkatołowa
                                                            1 szczypta Sól morska
                                                            1 łyżeczka Sól
                                                            300 g Wiśnie
                                                            4  łyżka Cukier
                                                            1 garść Pestki Dyni
                                                            1 szczypta Kardamon
                                                            2 łyżka Oliwa
                                                    SANDACZ/KALAFIOR/WIŚNIA/PESTKI DYNI
SANDACZ/KALAFIOR/WIŚNIA/PESTKI DYNI
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            1. 2/3 kalafiora kroimy bardzo drobno i gotujemy z mlekiem, 2 łyżkami masła i 2/3 łyżeczki soli, Kiedy kalafior zmięknie miksujemy na gładkie pure.
2. 1/3 kalafiora wykrajamy na małe różyczki które przekrawamy wzdłuż na pół, solimy 1/3 łyżeczki soli i smażymy pod przykryciem na 2 łyżkach masła, aż kalafior będzie al-dente. Masło powinno się spalić i uzyskać brązowy kolor.
3. Wiśnie gotujemy w rondlu z cukrem i kardamonem. Cukier sprawi, że wiśnie szybciej wypuszczą sok. Gotujemy około 15-20 minut, aż uzyskamy konfiturę. 
4. Sandacza porcjujemy i smażymy na oliwie od strony skóry. Kontrolując stopień wysmażenia, kiedy 80-90% mięsa zetnie się przewracamy na drugą stronę na parę chwil. 
5. Wszystkie elementy dania wykładamy na talerz wraz z drobno posiekanymi pestkami dyni.
GOTOWE !!! :) 
        
        
            
    
    
    
                            
Komentarze