Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Smażony sandacz z kalafiorem na maśle palonym oraz w formie pure z konfiturą z wiśni i pestkami dyni.

Składniki

300 g Sandacz
1 szt. Kalafior
0,5 l Mleko
4 łyżka Masło
1 szczypta Gałka muszkatołowa
1 szczypta Sól morska
1 łyżeczka Sól
300 g Wiśnie
4 łyżka Cukier
1 garść Pestki Dyni
1 szczypta Kardamon
2 łyżka Oliwa

Opis wykonania

1. 2/3 kalafiora kroimy bardzo drobno i gotujemy z mlekiem, 2 łyżkami masła i 2/3 łyżeczki soli, Kiedy kalafior zmięknie miksujemy na gładkie pure. 2. 1/3 kalafiora wykrajamy na małe różyczki które przekrawamy wzdłuż na pół, solimy 1/3 łyżeczki soli i smażymy pod przykryciem na 2 łyżkach masła, aż kalafior będzie al-dente. Masło powinno się spalić i uzyskać brązowy kolor. 3. Wiśnie gotujemy w rondlu z cukrem i kardamonem. Cukier sprawi, że wiśnie szybciej wypuszczą sok. Gotujemy około 15-20 minut, aż uzyskamy konfiturę. 4. Sandacza porcjujemy i smażymy na oliwie od strony skóry. Kontrolując stopień wysmażenia, kiedy 80-90% mięsa zetnie się przewracamy na drugą stronę na parę chwil. 5. Wszystkie elementy dania wykładamy na talerz wraz z drobno posiekanymi pestkami dyni. GOTOWE !!! :)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych