Serduszka z kaszy jaglanej i migdałów z musem malinowym
4 porcje
40 min
Łatwe
Połączenie kaszy jaglanej i migdałów a wszystko polane musem malinowym.
Składniki
3/4 szklanka kasza jaglana
2,5 szklanka mleko
1/3 szklanka płatki migdałowe
4 łyżeczka cukier
25 dkg maliny
1 łyżeczka olej
1 szczypta sól
1 szt. mięta
Serduszka z kaszy jaglanej i migdałów z musem malinowym
Serduszka z kaszy jaglanej i migdałów z musem malinowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę i płatki podprażyć na suchej patelni (2–3 min). Zmiksować na mąkę przestudzoną kaszę wraz z migdałami. Mleko zagotować, dodaj zmiksowaną mąkę, 2 łyżeczki cukru oraz sól. Gotować 10–12 min, bardzo często mieszając, aż uzyskamy bardzo gęstą konsystencję budyniu.
Foremki posmarować olejem i wyłożyć panna cottę. Deser jest gotowy po ok. 15–20 min na ciepło lub po schłodzeniu.
W międzyczasie ugnieć widelcem maliny i przełożyć je wraz z 2 łyżeczkami cukru do rondelka. Gotować przez ok. 10 minut do zagęszczenia. Jeżeli przeszkadzają pestki w musie, przetrzeć dodatkowo maliny przez sitko.
Deser wyłóż na talerzyk i polać musem. Możesz go ozdobić kilkoma malinami, płatkami migdałowymi i miętą .
Komentarze