Serek labneh
1 porcje
1380 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Ser labneh (zwany też: labani, labaneh, lebnah, labne, labnito) to bardzo delikatny ser robiony z jogurtu i wzbogacany przyprawami.
Składniki
400 ml jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczka soli
do dekoracji oliwa z oliwek
do posypania świeże zioła
1 szt. skórka z połowy cytryny
1 szczypta różowego pieprzu
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
300 kcal
Tłuszcz
13.2 g
Węglowodany
27.4 g
Błonnik
17.7 g
Białko
1 g
Sól
3 g
Serek labneh
Serek labneh
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jogurt wymieszaj z solą. Sitko wyściel gazą, zawieś je nad miską do której będzie ściekać płyn. Przelej jogurt do sitka, a następnie przykryj go delikatnie folią spożywczą lub ściereczką.
Pozostaw jogurt do odciekania w lodówce na około 12-24 godziny. Czas odciekania zależy od gęstości jogurtu i pożądanej konsystencji labneh. Po upływie czasu sprawdź, czy labneh osiągnął pożądaną konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki, możesz pozostawić go na nieco dłużej.
Gotowy labneh wyjmij z sitka. Podawaj polany oliwą z oliwek i posypany ziołami, skórką z cytryny i różowym pieprzem.
Komentarze