Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

1380 min

Poziom trudności

Łatwe


Ser labneh (zwany też: labani, labaneh, lebnah, labne, labnito) to bardzo delikatny ser robiony z jogurtu i wzbogacany przyprawami.

Składniki

400 ml jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczka soli
do dekoracji oliwa z oliwek
do posypania świeże zioła
1 szt. skórka z połowy cytryny
1 szczypta różowego pieprzu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
300 kcal
Tłuszcz
13.2 g
Węglowodany
27.4 g
Błonnik
17.7 g
Białko
1 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Jogurt wymieszaj z solą. Sitko wyściel gazą, zawieś je nad miską do której będzie ściekać płyn. Przelej jogurt do sitka, a następnie przykryj go delikatnie folią spożywczą lub ściereczką.

Pozostaw jogurt do odciekania w lodówce na około 12-24 godziny. Czas odciekania zależy od gęstości jogurtu i pożądanej konsystencji labneh. Po upływie czasu sprawdź, czy labneh osiągnął pożądaną konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki, możesz pozostawić go na nieco dłużej.

Gotowy labneh wyjmij z sitka. Podawaj polany oliwą z oliwek i posypany ziołami, skórką z cytryny i różowym pieprzem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych