Serek labneh

1 porcja
1380 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Serek labneh
Serek labneh
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Jogurt wymieszaj z solą. Sitko wyściel gazą, zawieś je nad miską do której będzie ściekać płyn. Przelej jogurt do sitka, a następnie przykryj go delikatnie folią spożywczą lub ściereczką.

Pozostaw jogurt do odciekania w lodówce na około 12-24 godziny. Czas odciekania zależy od gęstości jogurtu i pożądanej konsystencji labneh. Po upływie czasu sprawdź, czy labneh osiągnął pożądaną konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki, możesz pozostawić go na nieco dłużej.

Gotowy labneh wyjmij z sitka. Podawaj polany oliwą z oliwek i posypany ziołami, skórką z cytryny i różowym pieprzem.
Komentarze