Sernik jagodowy na zimno
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Sernik jagodowy na zimno
Sernik jagodowy na zimno
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Herbatniki i roztopione, schłodzone masło zmiksować w blenderze. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć spód ciastkami i wstawić do lodówki na 30 min. Jagody zmiksować w blenderze i przetrzeć przez sitko,żeby pozbyć się pestek.Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i odstawić do napęcznienia. Serek mascarpone zmiksować z jogurtem i cukrem na gładką masę. Dodawać stopniowo przetarte jagody ciągle miksując.Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia,wymieszać z dwoma łyżkami jagodowej masy i przestudzoną wlewać lekkim strumieniem do masy wciąż ubijając. Miksujemy do uzyskania jednolitej barwy.Masę sernikową przekładamy do tortownicy i wkładamy do lodówki.Czekoladę biała rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zimna nakładamy na masę sernikową. Sernik chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Komentarze