Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Sernik królewski

Sernik królewski według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

59 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Sernik królewski to deser, który od lat nie wychodzi z mody. Prosty w wykonaniu, a efekt zawsze robi wrażenie.

Składniki

1 kg - twarogu
250 g - cukru pudru
6 szt. - jajek
1 łyżka - cukru waniliowego
70 g - masła
50 g - rodzynek
50 g - migdałów w płatkach
1 łyżka - mąki ziemniaczanej
Do posmarowania tortownicy:
- masło
- bułka tarta

Opis wykonania

Krok 1

Ser zmiel 3-krotnie na drobnych oczkach. Masło przełóż do miski i utrzyj na puszystą masę.

Dodawaj małymi porcjami żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz ser, cały czas ucierając.

Krok 2

Białka ubij na sztywną pianę w robocie kuchennym, a następnie dodaj do masy serowej razem z bakaliami i mąką ziemniaczaną, delikatnie mieszając łopatką silikonową.

Formę posmaruj masłem, posyp bułką tartą i wlej gotową masę sernikową. ​

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry. 



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Porada Szefa

Jak ubić pianę z białek, żeby nie opadła?

Podczas ubijania piany z białek warto dodać do niej kilka kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. W ten sposób zapobiegniesz jej opadnięciu.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Klasyk gatunku oblany czekoladą z barwnikiem spożywczym
Radosław
Super przepis, polecam
Radosław
U mnie ozdobiony czekoladą i borówkami!
Edi
Sernik wyszedł naprawdę królewski. jest tak smaczny, ze znika w mgnieniu oka.
Lalaxo
Klasyk. Nic dodać nic ująć
Maria Izabela
Klasyczny, delikatny serniczek
bsylvia
Bardzo dobry sernik, polecam!